Ilie Iova a „îmbogăţit” Arhivele Naţionale din Caransebeş cu… 42 de metri!


Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale din Caransebeş s-a îmbogăţit, recent, cu aproape 42 de metri liniari de documente. Este vorba despre colecţia personală a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, fostul viceprimar al municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului, care a donat respectivei instituţii documente datând din perioada 1915-1943, acte care au aparţinut Preturii Plasei Sacu, sau care reprezintă dosare de primire ori excludere din Partidul Comunist Român, din Comitetele Raionale Caransebeş, Bozovici, Oraviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu, dar şi de la Comitetul Judeţean Caraş-Severin. Este vorba, de asemenea, de documente aparţinând unor primării, şcoli, grădiniţe, sindicate, ori Băncii Agricole Caraş-Severin, chiar din fondul familial Boşcaiu din Oţelu Roşu, ori cel personal, al istoricului Valeriu Leu din Reşiţa, ne-a informat directorul Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Statului, Ovidiu Roşu.

„Preluarea documentelor permanente create de către instituţiile judeţene, autorităţi ale administraţiei publice locale, şcoli, judecătorii sau spitale, sunt o prioritate pentru Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, condiţionată, însă, de spaţiul de depozitare şi de dotare a acestuia cu mijloacele specifice”, a mai spus Ovidiu Roşu.

      În momentul de faţă, Arhivele Naţionale Caraş-Severin păstrează în depozite o cantitate de 4.544,28 metri liniari de documente, împărţite în peste o mie de fonduri şi colecţii arhivistice. În plus, la deţinătorii de documente din judeţ se găsesc alţi aproximativ 2.000 de metri liniari de documente, arhivă permanentă, care se încadrează a fi preluată de Arhivele Naţionale.

Cea mai mare parte a primăriilor din Caraş-Severin au predat documentele permanente, create sau deţinute, până la nivelul anilor 1950 sau 1968. Primăriile Berzasca, Brebu Nou, Ciuchici, Ciudanoviţa, Dalboşeţ, Gârnic, Goruia, Lăpuşnicu Mare, Lăpuşnicel, Mehadica, Naidăş, Pojejena, Sicheviţa, Şopotu Nou, Ticvaniu Mare şi Vermeş nu au predat, până acum, materialele documentare permanente. Alături de acestea, se regăsesc şi multe alte instituţii sau societăţi ale căror documente cu valoare istorico-documentară se încadrează pentru a fi preluate. Această acţiune este însă condiţionată de asigurarea factorilor de păstrare şi de depozitare în cadrul Arhivelor Naţionale, a mai apus Ovidiu Roşu.

Sonia BERGER