Grupul „Transporturi Auto” calcă acceleraţia în domeniul didactic


La Grupul Şcolar de Transporturi Auto Caransebeş, colectivul Catedrei tehnice este preocupat de câţiva ani buni de o înnoire adusă în abordarea actului educativ, adică aplicarea unor metode, procedee şi mijloace didactice care să ţină pasul cu progresele realizate pe plan mondial în domeniul didacticii. „Ceea ce s-a reuşit până în prezent, s-a materializat prin ore de practică ce s-au desfăşurat în străinătate, în fiecare an şcolar, începând cu anul şcolar 2008-2009. Am avut derulate şapte proiecte europene, în cadrul Programului Leonardo da Vinci, direcţia Mobilităţi, pe parcursul a aproape şapte luni. Mai exact, au fost 27 de săptămâni de practică, însumând un număr de 810 ore de activitaţi practice, valoarea totală a finanţărilor acestor proiecte fiind de peste 370.000 de euro. Elevii participanţi şi-au dezvoltat competenţele lingvistice şi abilităţile de comunicare în limbile germană şi engleză, ca urmare a perioadei petrecute într-un mediu social cultural străin, extinzându-şi orizontul profesional şi socio-cultural. Fiecare elev a obţinut, în acest sens, un Certificat Europass Mobility şi certificate lingvistice de limba germană şi de limba engleză, precum şi certificate acordate de firmele Wisamar şi ZAW, din Leipzig”, ne-a declarat Marinela Preda, director-adjunct al unităţii de învăţământ.

Conform dascălilor de la Grupul Şcolar Transporturi Auto, efectul participării la aceste proiecte n-a întârziat să apară. Deocamdată, doi dintre foştii elevi participanţi la perioada de practică la Leipzig, în domeniul Mecanicii auto, lucrează acum într-un service german. Ei sunt foarte mulţumiţi, sunt plătiţi bine şi s-au stabilit acolo de câţiva ani. Cele şapte proiecte derulate în ultimii patru ani determină toţi elevii liceului să participe la astfel de acţiuni. Numai la cele două proiecte derulate în cursul anului şcolar trecut au participat 41 de elevi. Unul dintre ele a fost pentru calificarea de Tehnician în transporturi, ce s-a adresat elevilor din clasele terminale, iar celălalt, calificării de Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii.

„În cadrul orelor de practică, elevii au benefiat de o dotare deosebită a atelierelor şi laboratoarelor din Germania, ale Organizaţiei ZAW Leipzig (Zentrum fur Aus-und Weiterbildung – n.r.). Aici ei au făcut diverse determinări şi diagnosticări ale sistemelor tehnice, lucru care le-a îmbogăţit orizontul profesional. Au învăţat noi metode şi tehnici de control nedistructiv, lucruri pe care, în România, aveau mai puţine şanse să le realizeze. Rezultatele tuturor proiectelor au fost mulţumitoare, de fiecare dată ZAW lăudându-ne pentru modul în care elevii noştri s-au comportat la orele de practică. Unul dintre proiecte s-a adresat elevilor din clasele a X-a care vor deveni tot tehnicieni transporturi auto, care au realizat o serie de lucrări mai simple, iar cele trei săptămâni de practică au coincis cu programa noastră şcolară”, ne-a declarat prof. Dinu Poiană, coordonatorul proiectelor, încântat de faptul că, de la an la an, rezultatele devin tot mai evidente.

În acest an, unitatea de învăţământ a mai depus două proiecte care urmează să fie implementate în anul şcolar viitor, iar acum aşteaptă răspunsul finanţatorilor.

Carmen SENCO