Felix Borcean: „Recunosc, nu sunt un om politic”


Senatorul Marcel Vela, preşedintele Filialei Caraş-Severin a PNL, a făcut recent câteva afirmaţii în spaţiul public, unele dintre ele vizându-l şi pe primarul Caransebeşului, Felix Borcean. Rugat de presă să-şi precizeze poziţia vizavi de aceste declaraţii, edilul municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului, şi totodată preşedintele filialei locale a liberalilor, a spus că, pe scurt, el a înţeles că, în toate localităţile unde există primari liberali, lucrurile merg bine, sunt conduse de primari, iar în Primăria Caransebeş nu merg foarte bine, şi trebuie să existe o colaborare între toţi cei aflaţi la conducerea instituţiei.

La celelalte nu am văzut acest interes între tridentul primar – viceprimar – city-manager, doar la Caransebeş trebuie să existe o astfel de abordare, ceea ce nu mi se pare deloc ieşit din comun, ci perfect normal. De asemenea, mi se pare perfect normal că municipiul beneficiază de o atenţie sporită din partea preşedintelui Filialei PNL, pentru că dumnealui este cetăţean al Caransebeşului şi cred că are această legătură mult mai strânsă decât cu celelalte localităţi, pentru că a fost primar aici 12 ani. Dacă eu voi candida sau nu la alegerile din 2020, rămâne de văzut şi asta se va măsura pe baza unui sondaj, după care se vor trage concluziile şi eu le voi accepta, fiindcă bineînţeles că nu sunt atât de căpos încât să cred că sunt cel mai bun primar sau sunt singurul care ar fi capabil să fie primar al municipiului Caransebeş. Nu vreau să se acrediteze niciodată această idee. În rest, faptul că a negat că mă va demite, chiar dacă nu a folosit niciodată cuvântul «preşedinte», la întrebarea reporterului, pe baza unei afirmaţii a preşedintelui Orban, că schimbarea din funcţie a unui preşedinte de partid dintr-un municipiu în care este şi primar ar fi un mare serviciu adus PSD-ului, mă face să spun că de la bun început eu nu mi-am dorit această funcţie de preşedinte, cum nu mi-am dorit nici să fiu primar. Mi-am asumat, totuşi, asta, dar, din ce-mi aduc aminte şi din confirmările membrilor Biroului politic şi ale consilierilor, am înţeles că este aproape o cutumă şi au insistat ca preşedintele partidului să fie şi primarul în funcţie. Le-am spus că eu vreau să mă concentrez mai mult pe administraţie şi s-o lase mai moale cu politica, ceea ce s-a şi întâmplat, de altfel. Nu sunt un om politic, recunosc, şi un om politic, am mai spus-o, devine om politic în momentul în care are performanţe în administraţie. Atunci poate să emită pretenţii de om politic, până atunci suntem altceva”, a pus edilul municipiului.

Felix Borcean a adăugat că, în momentul de faţă, din anumite motive, exclude varianta de a-şi da demisia, acestea fiind legate de buna funcţionare a Organizaţiei PNL sau de relaţia cu Consiliul local.

Referitor la numirea Mihaelei Popovici, care venea de la PSD, în funcţia de manager interimar la Spitalul Municipal de Urgenţă, primarul Caransebeşului a declarat că, poate, atunci a făcut o greşeală, dar ea a survenit într-un moment în care nu exista altă variantă. „După expirarea celor şase luni şi când s-a ivit posibilitatea iniţierii unui concurs pe funcţia respectivă, dar şi pe parcursul mandatului de şase luni, s-a pus problema de a o «curta» pe Mihaela Popovici să devină membru PNL, ceea ce eu am şi realizat, doar că, în clipa de faţă, adeziunea ei nu este validată în Biroul judeţean”, a mai spus Felix Borcean.

Edilul Caransebeşului a ţinut să lămurească şi problema creditului pe care intenţiona să-l acceseze pentru reabilitarea drumurilor, proiectul de hotărâre fiind respins în Consiliul local chiar de către unii aleşi liberali. „Am văzut o latură care poate părea adevărată dacă nu se cunoaşte realitatea. Într-adevăr, în acel proiect de accesare a creditului erau nişte sume şi nişte perioade de timp, doar că sumele acelea nu erau neapărat cele pe care le-am fi accesat. Noi am spus două milioane de euro, dar un calcul arată că străzile pe care le-am făcut acum s-au asfaltat cu 420.000 de lei, adică puţin sub 100.000 de euro. Cu două milioane de euro am fi asfaltat nu doar nouă drumuri, cum era prevăzut în acel proiect, ele nereprezentând 5 la sută din trama stradală a Caransebeşului, ci aproximativ 20 la sută. Există 143 de străzi în municipiu, însă unele au câţiva metri, iar altele măsoară kilometri. Vreau ca lumea să înţeleagă foarte bine realitatea. Nu contest ce a afirmat preşedintele Marcel Vela, că ar fi o povară acel credit, ar fi fost, într-adevăr, dacă accesam două milioane de euro pe 20 de ani, dar, cu siguranţă, la o eventuală licitaţie pentru asfaltarea acestor drumuri, sumele ar fi scăzut, şi la fel şi durata de achitare a acestor rate ar fi scăzut proporţional şi, cred eu, din două milioane de euro chiar am fi asfaltat jumătate din Caransebeş, şi spun asta văzând costurile asfaltărilor pe care le-am făcut recent. Şi mai este o latură: unele drumuri care urmau să fie modernizate erau drumuri care n-au văzut niciodată asfaltul, sau erau drumuri noi, şosele de-a lungul cărora s-a construit foarte recent, şi costurile ar fi fost mai mari decât în cazul unor simple reparaţii sau turnări de covor asfaltic, ar fi fost, practic, costuri duble. Dar, dacă e să facem calcule şi radiografii complete, situaţia e un pic diferită, şi decât cea prezentată în Consiliul local, şi decât cea prezentată de preşedintele Marcel Vela”, a mai spus Felix Borcean.

Referitor la faptul că i s-a reproşat comunicarea deficitară pe care o are cu consilierii locali, edilul a afirmat că a fost acuzat pe nedrept, deoarece liberalii se întâlnesc săptămânal la sediul partidului, unde se comunică. „Ne întâlnim şi la Primărie, unde discută cu mine, clarificăm problemele. În plus, fiecare consilier primeşte mapa de şedinţă cu cinci zile înainte, timp suficient ca s-o studieze, deci afirmaţia că ei nu ar fi ştiut detalii despre acel credit iarăşi mi se pare puţin exagerată. Pot să spun însă că niciodată n-am avut o colaborare mai bună cu nişte apropaiţi decât cea pe care am avut-o şi o am cu viceprimarul Marius Isac şi city-managerul Andrei Ungur. În ceea ce-i priveşte pe cetăţeni, cred că niciodată nu i-am dezamăgit, şi dacă lucrurile se îndreaptă spre ceea ce vor ei, am spus că da, voi candida la un nou mandat de primar şi îmi menţin această afirmaţie”, a mai spus Felix Borcean.

Sonia BERGER