Felix Borcean nu e de acord cu majorarea tarifului pentru gunoiul menajer 1



Primarul Caransebeșului, Felix Borcean, a susținut recent o conferință de presă în cadrul căreia a dorit să lămurească o serie de aspecte apărute într-o publicație online, în care directorul SC Transal Urbis, Ovidiu Chimigeriu, afirma că edilul nu este de acord să iniţieze un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru colectarea deşeurilor de către operatorul local de salubritate.
„Motivul ar fi că este campanie electorală, dar dumnealui tot vine cu această solicitare de la începutul lui 2019, şi n-am înţeles niciodată de ce o adresează tot primarului. I-am spus încă de pe atunci că nu sunt de acord, şi o să motivez de ce. Nu pentru că este campanie electorală, dar n-o să fiu de acord nici după campania electorală, dacă voi fi în continuare primar. I-am explicat dlui director că există şi alte căi de a iniţia un proiect de hotărâre, nu doar prin intermediul primarului. Nu cred că a uitat că are zece consilieri liberali, sau nouă consilieri PSD, oricare dintre aceştia poate iniţia un proiect de hotărâre. Şi viceprimarul este liberal… Solicitarea este depusă la Primărie, eu am trimis-o şi Consiliului local şi dlui viceprimar, nu am ţinut-o ascunsă, a fost tot timpul pe masa directorului economic, fie că acesta s-a numit Horia Irimia sau, actualmente, Marius Preda”, a declarat edilul.
Felix Borcean şi-a motivat refuzul prin faptul că el consideră că, în momentul de faţă, la Transal Urbis este un management defectuos. „Dacă ar fi performant, societatea ar putea avea încasări foarte mari, pentru că, cel puţin din două surse, este finanţată de către Primărie. Este vorba despre transportul în comun şi măturatul stradal, care sunt subvenţionate în totalitate, sau aproape în totalitate în cazul transportului în comun. În rest, sunt tarife practicate de Transal Urbis şi aprobate în Consiliul local. Lunar, Primăria trimite către Transal Urbis aproximativ 200.000 de lei, pentru transport şi măturat. Poate opinia publică nu ştie câte dividende şi ce redevenţe trebuie să retrimită către Primărie Transal Urbis. Am în faţă o Adresă trimisă chiar de această societate, semnată de dl manager Chimigeriu şi de dna director economic Ionela Călţun, în care sunt recunoscute total redevenţe neachitate şi penalităţi de 62.092,64 lei. Sunt redevenţe încă din anii 2016-2018, din care dumnealor au plătit doar 2.000 de lei, de-a lungul celor patru ani. Suma cea mai mare, însă, este constituită din dividendele pe care Transal Urbis le are de achitat Primăriei municipiului Caransebeş, care însumează 555.000 de lei, deci jumătate de milion de lei, asta în condiţiile în care Primăria este amendată de către Administraţia Fondului pentru Mediu, care ne-a aplicat, numai pentru anul trecut, o amendă de 125.000 de lei, lucru datorat proastei reciclări a deşeurilor. Pentru că noi, anul trecut, trebuia să reciclăm, să atingem un target de 40 la sută deşeuri, noi atingând doar 5 la sută, şi chiar sub 5 la sută”.
Primarul municipiului a adăugat că această stare de lucruri derivă din faptul că Transal Urbis a depus în anul 2019 spre depozitare o cantitate de 6.468 de tone de deşeuri, şi a reciclat doar 358 de tone, deci aproximativ 5 procente, anul acesta rata urmând să crească la 50 la sută.
„Asta înseamnă că, dacă vom merge pe acelaşi sistem de reciclare, anul acesta vom primi o amendă şi mai mare. Deci, pentru tot ceea ce noi nu reciclăm şi trimitem către deponee, trebuie să plătim din bugetul local câte 100 de lei pe tonă. Din această cauză, pentru anul 2019, conform celor de la Administraţia Fondului pentru Mediu, va trebui să achităm noi, Primăria, acea sumă de 125.000 de lei, pentru că pe ei nu-i interesează cu cine lucrăm noi”, a mai spus Felix Borcean.
Edilul a mai declarat că are impresia că, din totalul deşeurilor menajere colectate la Caransebeş, operatorul de salubritate transportă la deponeu doar 50 la sută, restul rămânând prin alte deponee, „mai cunoscute sau mai puţin cunoscute”.
„În primul rând, Transal Urbis trebuie să-şi facă cureţenie în ograda proprie, dacă tot sunt o societate de salubritate. N-am spus niciodată că oraşul n-ar fi bine întreţinut, ba chiar i-am lăudat pe alocuri, dar sumele acestea mari vin din buzunarele noastre, şi acum fac apel la cetăţeni să înţeleagă că orice gunoi aruncat pe stradă înseamnă bani din propriul buzunar”, a adăugat Felix Borcean.
Edilul a mai declarat că multe dintre amenzile plătite de Primărie sunt legate de depozitarea incorectă a deşeurilor, însă de vină pentru aceasta nu este doar Transal Urbis, ci şi Poliţia Locală, Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare, precum şi cetăţenii care aruncă respectivele deşeuri. „Dacă toată lumea ar înţelege şi ar recurge corect la serviciile acestei societăţi – nu ştiu dacă ar şi face faţă, cu toată avalanşa de construcţii, de moloz, de canapele –, şi dacă managementul ei ar fi unul eficient, eu cred că şi-ar permite să-şi achiziţioneze şi echipament nou, şi bene, iar societatea ar fi prosperă. Dar să umble şi la angajaţi, poate au prea mult personal TESA. Nu vreau să mă bag în bucătăria lor, dar astea sunt datele”, a mai spus primarul Caransebeşului.
Felix Borcean a mai afirmat că cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemei societăţii Transal Urbis este regândirea managementului, şi abia după aceea conducerea să vină cu solicitări pentru mărirea tarifului la deşeurile menajere, care, din punctul său de vedere, este oricum unul mare.
Sonia BERGER


Un gând despre “Felix Borcean nu e de acord cu majorarea tarifului pentru gunoiul menajer

Comentariile sunt închise.