„Cea mai importantă opinie este cea a poporului român”


Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a afirmat, într-o recentă conferinţă de presă, că, dacă se ţine cont de realităţile demografice, numărul votanţilor din ţara noastră este cu mult mai mic decât cel luat în calcul la Referendumul din 29 iulie. În ceea ce priveşte atitudinea liderilor europeni, Frunzăverde a spus că acel 87 la sută care vrea demiterea lui Traian Băsescu ar trebui luat în considerare, deoarece cea mai importantă opinie este cea a poporului român. (B. Naum)

 Într-o recentă conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, a abordat subiectul care a stârnit atâta vâlvă în ultima vreme, acela al listelor cu alegătorii din România, şi a avut, totodată, un punct de vedere vizavi de referendumul de la finele lunii iulie.

Liderul liberal a declarat că, şi doar dacă ne raportăm la sporul negativ din România ultimilor 20 de ani, fără a mai socoti numărul celor care au renunţat la cetăţenie sau au plecat în străinătate, populaţia a scăzut foarte mult. Cifrele arată că, în medie, într-un an au murit aproximativ 60.000 de persoane. Frunzăverde a mai ridicat problema de ce, la nivelul administraţiei centrale, nimeni nu s-a sesizat cu privire la acest aspect şi de ce nu s-a ţinut cont de recensământul din 2011, ajungând la concluzia că „probabil pentru că nimănui nu i-a convenit să aibă mai puţini consilieri locali, consilieri judeţeni sau deputaţi. Şi iată rezultatul!“.

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că ar trebui să pună pe gânduri faptul că, pentru prima dată, suntem în afara cadrului electoral consacrat de UE, prin existenţa acelui cvorum de 50 la sută plus unu, o condiţie care nu are ce căuta într-un proces de votare. „Suntem şi în afara spaţiului democratic european, prin neparticipare. Cred că în privinţa aceasta liderii europeni ar trebui să fie îngrijoraţi. De ce acum nu contează cei care au participat, ci aceia care nu au participat?“.

În ceea ce priveşte atitudinea celor de la Bruxelles, Frunzăverde a fost de părere că nu există vreun lider european care să spună că neparticiparea la vot este criteriul prin care cineva poate fi confirmat ca preşedinte. „Toţi aceşti lideri europeni sunt aleşi prin participare la vot, aşa că neparticiparea trebuie să îi îngrjijoreze când exprimă opinii. Până la urmă, cea mai importantă opinie este cea a poporului român, pentru că 87 la sută dintre cei care au venit la vot îi cer lui Traian Băsescu să plece. Acesta este cel mai important lucru pe care l-a dat referendumul, acel 87 la sută contează de fapt. Dincolo de gâlceava publică, specifică nouă, reuşim să uităm de milioanele de oameni care au votat. Din nefericire, există oameni politici în România care încearcă să ne spună că un preşedinte infirmat de şapte milioane de voturi trebuie să revină cu fruntea sus la Cotroceni. Constituţional, tot acest referendum a fost valabil, iar Curtea Constituţională are o responsabilitate majoră în modul de apreciere a acestei situaţii“, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Bogdan NAUM