Dumitru Jompan nu mai vrea să fie ,,Cetăţean de onoare”!


Dumitru JompanCunoscutul dirijor Dumitru Jompan a renunţat recent la titlul de ,,Cetăţean de onoare” al comunei natale, Marga. Hotărârea sa a fost luată după ce consilierii locali au respins propunerea sa ca Festivalul pentru copii şi tineret ,,Timotei Popovici” să fie organizat în această localitate. Aleşii din Marga şi-au motivat gestul prin teama de a nu-l supăra pe P.S.S. Lucian, episcopul Caransebeşului, însă Întâistătătorul Episcopiei i-a asigurat pe consilieri că nu se opune mutării festivalului de la Caransebeş la Marga, mai ales că în 2010 se împlinesc 140 de ani de la naştere şi 60 de ani de la moartea compozitorului Timotei Popovici. Prof. univ. dr. Dumitru Jompan declară că anul acesta festivalul se va ţine la Reşiţa şi va debuta în 10 iunie. (C. Senco)

Prof. univ. dr. Dumitru Jompan a renunţat la Diploma de „Cetăţean de onoare” al comunei Marga, localitatea în care a văzut lumina zilei. Decizia a fost luată după ce Consiliul Local al comunei a respins, cu majoritate de voturi, solicitarea sa, potrivit căreia Festivalul pentru copii şi tineret „Timotei Popovici” să fie organizat în localitate. Consilierii şi-au motivat refuzul prin teama de a nu-l supăra pe P.S.S. Lucian, episcopul Caransebeşului. Întâiul stătător al Episcopiei Caransebeşului i-a asigurat însă pe consilieri că nu se opune mutării de la Caransebeş la Marga a festivalului într-un an comemorativ, când se împlinesc 140 de ani de la naştere şi 60 de ani de la moartea compozitorului Timotei Popovici. Degeaba însă. Aleşii locali au rămas neclintiţi în hotărârea lor.

Dirijorul Dumitru Jompan susţine acum că atitudinea consilierilor din Marga nu este deloc corectă, din mai multe motive. „Am primit distincţia de <<Cetăţean de onoare>> şi, în expunerea de motive, se arăta că gestul onorific are la bază tocmai faima pe care am adus-o comunei, atât în ţară, cât şi peste hotare. Dureros este şi faptul că cei care acum mi-au refuzat propunerea sunt foşti elevi de-ai mei. Pe de altă parte, eu am iniţiat festivalul la Marga în urmă cu 27 de ani, aici desfăşurându-se 13 ediţii, după care manifestarea a fost organizată la Sacu, apoi la Caransebeş şi Oţelu Roşu”, ne-a declarat Dumitru Jompan.

Acum, profesorul universitar susţine că festivalul va fi organizat la Reşiţa. La manifestarea care va debuta în data de 10 iunie vor participa coruri din Bucureşti, Sibiu, Orăştie, Reşiţa şi Petroşniţa.

Carmen SENCO