Din toamnă, „Dacia”, „Decebal” şi „Trandafir Cocârlă”, la Caransebeş


Marcel Vela

Începând cu toamna acestui an, mai multe unităţi de învăţământ din Caransebeş vor avea denumiri noi, schimbările fiind în conformitate cu reglementările Ministerului Educaţiei. Astfel, Grupul Şcolar Forestier va deveni Liceul Tehnologic „Dacia“, Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini se va numi Liceul Tehnologic „Decebal“, iar Grupul Şcolar Transporturi Auto va purta numele de Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă”.

Noile denumiri au fost discutate de conducerea municipalităţii cu Consiliile de administraţie ale celor trei licee şi urmează să fie aprobate de către Prefectură, iar, ulterior, şi de Consiliul Local Caransebeş. Conform declaraţiilor primarului Marcel Vela, s-a încercat, în acest fel, identificarea celor trei Grupuri şcolare cu locul şi topografia zonei, mai ales că în cetatea Caransebeşului există conexiuni ce fac cinste istoriei.Liceul Forestier se va numi "Liceul Tehnologig Dacia"

„Dincolo de faptul că suntem recunoscuţi ca un castru roman prin zona Tibiscum, evocăm şi originea noastră ca popor, prin zona Caransebeşului, zonă a Vârfului Gugu, Muntele sacru al dacilor. Suntem îndreptăţiţi ca în Caransebeş să apară două licee cu numele de «Dacia», respectiv «Decebal». În ceea ce priveşte viitoarea denumire a Grupului Şcolar Transporturi Auto, s-a considerat că este un gest de minimă recunoştinţă pentru un om de-al locului, care a avut o contribuţie importantă la dezvoltarea Banatului Montan, fie că a fost vorba de proiecte energetice, industrie, de turism sau de învăţământ, a spus Marcel Vela. Dincolo de vremuri şi de politici, Trandafir Cocârlă a dezvoltat toate proiectele energetice din Munţii Banatului, iar ca bănăţean, ca om al locului, de el se leagă dezvoltarea turistică de pe Muntele Mic şi de la Poiana Mărului, sau aducerea Secţiei de boghiuri de la Reşiţa la Caransebeş, dezvoltându-se astfel viitoarea uzină ICM. Tot meritul fostului ministru şi ambasador este şi faptul că Puşcăria din Caransebeş a fost transformată în liceu. Trebuie să ne ridicăm pălăria în faţa oamenilor care nu şi-au lepădat originile şi care au făcut asemenea gesturi, administrative mai mult decât politice“, a încheiat primarul municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

Tot din anul şcolar 2012-2013, Seminarul Teologic „Ioan Popasu“ se va transforma în Liceul Vocaţional cu acelaşi nume, în timp ce Liceul Teoretic „Traian Doda“ şi Liceul Teoretic „C.D. Loga“ îşi vor păstra actualele titulaturi.

Sonia BERGER