Din C.U.P.A. de la Caransebeş ,,au băut” 173 de oameni


Potrivit unei statistici a Centrului de Urgenţă pentru Persoanele fără Adăpost din Caransebeş (C.U.P.A.), în 2010, unitatea a fost tranzitată de 173 de persoane, dintre care cele mai multe au fost de vârsta a treia. Unii dintre cei nevoiţi să apeleze la astfel de servicii sunt bătrâni care şi-au pierdut locuinţele din cauza datoriilor la bănci, au fost alungaţi de la domicilii sau au fost părăsiţi de copii. Pentru zece dintre ei, conducerea C.U.P.A. a reuşit chiar internarea la Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice de la Sacu. De asemenea, conform declaraţiilor lui Ştefan Cocoroiu, directorul C.U.P.A., cei mai mulţi dintre cei care au nevoie de serviciile unităţii pe care o conduce vor să fie ajutaţi. „Aproximativ 88 la sută dintre beneficiarii serviciilor noastre ne cer ajutor pentru întocmirea actelor de identitate pe care nu le-au avut niciodată sau pe care le-au pierdut, pentru găsirea unui loc de muncă sau pentru integrarea în societate”, susţine Ştefan Cocoroiu, care mai spune că, anul trecut, aproximativ 70 la sută dintre aceste cazuri au fost rezolvate.

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, pentru beneficiarii centrului a fost organizată o masă festivă şi le-au fost împărţite pungi cu dulciuri. De „Ziua internaţională a vârstnicilor”, s-a organizat o masă festivă pentru sărbătoriţi, o slujbă religioasă şi s-a difuzat un film artistic. Cu ocazia Crăciunului şi a Revelionului, beneficiarii Centrului au susţinut un program de colinde, urmat de o cină festivă. Pe întreg parcursul anului 2010, persoanele asistate aici, înzestrate cu talent, au realizat o serie de mărţişoare, felicitări şi tablouri care au fost apoi expuse în unitate.

La ora actuală, la Centru sunt asistate 38 de persoane. Beneficiarii serviciilor C.U.P.A. ajung aici fie aduşi de organele de ordine, direct de pe paturile spitalului sau trimişi de foşti asistaţi. Pentru a se bucura de serviciile Centrului, asistaţii trebuie să respecte o serie de reguli, dintre care una prevede interzicerea consumului de alcool sau accesul în incintă în stare de ebrietate, sau sub influenţa unor substanţe halucinogene.

Carmen SENCO