Cine-a pus radaru-n drum


Toate drumurile naţionale de pe raza judeţului Caraş-Severin au fost supravegheate zilele trecute de poliţiştii rutieri, care au organizat acţiuni cu aparatele radar, acţiuni ce au vizat combaterea încălcării normelor rutiere ce reglementează viteza de deplasare a autovehiculelor, una din principalele cauze ale producerii de accidente rutiere, dar şi prevenirea conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice.

Cei aproximativ 40 de poliţişti prezenţi timp de trei zile pe Drumurile Naţionale 6, 68, 57, 57B, 58 şi 58B, au acţionat cu 13 aparate radar şi au aplicat un număr de 416 sancţiuni contravenţionale, din care 402 pentru nerespectarea regimului legal de viteză. Din numărul total al conducătorilor auto opriţi în trafic, şase au rămas fără permisul de conducere. Trei dintre aceştia – pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, unul pentru nerespectarea regimului legal de viteză, şi alţi doi pentru încălcarea normelor referitoare la depăşire.

În anul 2010, poliţiştii rutieri au aplicat un număr de 27.794 sancţiuni contravenţionale cu aparatele radar, cu 81 la sută mai multe decât în 2009, când s-au aplicat 15.320 de sancţiuni contravenţionale. Din totalul de 27.794, cele mai multe au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, numărul acestora ridicându-se la 24.179, faţă de 13.451 în anul 2009.

Pe parcursul anului 2010, 365 de conducători auto au rămas fără permisul de conducere, întrucât au depăşit limita legală cu peste 50 km/h, comparativ cu 2009, când 245 de şoferi au rămas pietoni din acelaşi motiv. Numărul total al conducătorilor auto ce au rămas fără permise în anul 2010 a fost de 814, în comparaţie cu 404 şoferi care „au predat” permisele poliţiştilor în 2009.

Scopul acestor acţiuni îl reprezintă impunerea unui climat de disciplină în rândul conducătorilor de autovehicule, în ceea ce priveşte respectarea vitezei legale de deplasare, iar reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora pe fondul nerespectării limitelor legale de viteză reprezintă obiectivul principal al poliţiştilor angrenaţi în acţiuni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Caraş-Severin, ag. Ancuţa Cărbunaru, astfel de acţiuni vor fi organizate periodic.

Carmen SENCO