Daca…


Regretata Valeria Borza ar fi împlinit astăzi, 31 iulie 2014, vârsta de 30 de ani. Nu a mai apucat, din păcate, să se bucure alături de cei dragi şi de toţi cei care au cunoscut-o pe talentata jucătoare de tenis de masă, pentru că o meningită bacteriană i-a fost fatală în decembrie anul trecut, tocmai când se pregătea să se întoarcă acasă, la Caransebeş, pentru a petrece Sărbătorile împreună cu familia. Acum, în loc de o aniversare fericită, ne pregătim de o comemorare. Joi, 19 decembrie 2013, la orele 18:15, inima Valeriei Borza a încetat să mai bată. De atunci, despre Vali vorbim la timpul trecut.

Una dintre cele mai valoroase sportive ale Caransebeşului, s-a remarcat încă de mică în competiţiile de tenis de masă. Sportul cu mingea de celuloid i se potrivea ca o mănuşă, iar apariţia cu paleta în mână lângă masa de tenis era deja o prezenţă obişnuită pentru micuţa Vali. Pasiunea transformată într-un mod de viaţă i-a adus ulterior consacrarea pe plan internaţional. Antrenorul Florin Mureşan, un adevărat şlefuitor de talente, a văzut în Vali o mare campioană, simţind că aceasta poate avea o ascensiune fulminantă în tenisul de masă. Iar cei care au cunoscut-o şi au jucat împreună cu ea pot confirma cele spuse de noi. La Şcoala Gimnazială Nr. 8 din municipiul de pe Timiş şi Sebeş a ţinut pentru prima oară paleta de tenis în mână, fără, poate, să se gândească la ceea ce avea să urmeze: o carieră încununată de succese naţionale, apoi internaţionale.

În anii 1997-1998, Vali Borza făcea parte din echipa Tenis Club Municipal Caransebeş, antrenată de Florin Mureşan. Una dintre performanţele acelei perioade a fost medalia de argint la Campionatul Naţional de Cadete, de la Constanţa, din ianuarie 1998, când din echipă mai făceau parte Andreea Puiu, Manuela Voicescu şi Loredana Răduţă.

Valeria Borza a urcat pas cu pas în ierarhia naţională, până pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere. Ambiţioasă din fire, într-o competiţie continuă cu ea însăşi, Vali nu s-a lăsat descurajată de nereuşite şi s-a perfecţionat în permanenţă. Remarcată pentru tenacitatea sa, pentru viteza de reacţie în joc, a făcut pasul către Centrul Olimpic de la Bistriţa, la vârsta de 13 ani. Antrenată de regretatul Gheorghe Bozga, una dintre cele mai bune jucătoare de mâna stângă din România şi-a continuat urcuşul. A fost campioană naţională la simplu junioare în anii 2000 şi 2001, iar în anul 2005 a fost campioană a României în proba de dublu mixt. După ce a jucat în Spania, timp de zece ani a fost legitimată la unul dintre cluburile de elită din Franţa, Lys-lez-Lannoys, cotat între primele trei din tenisul de masă feminin din Hexagon.

Acum, au mai rămas doar amintirile frumoase şi statisticile.

Cetăţean de onoare post-mortem

În urma dispariţiei marii sportive, galeria Cetăţenilor de Onoare ai Caransebeşului s-a întregit cu încă un nume, Valeria Borza primind, post-mortem, această distincţie. Consiliul Local a aprobat în unanimitate, la începutul anului, acordarea acestui titlu marii campioane, plecată atât de devreme dintre noi.

Valeria Borza este, post-mortem, cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş. Ea va rămâne vie în memoria noastră, dar şi în istoria Caransebeşului, ca cetăţean de onoare, ca un om care a reprezentat şi a făcut cinste acestui municipiu. În memoria ei, sala de sport de pe Strada Cazărmii, de la Şcoala Generală Nr. 8, în care Valeria Borza a învăţat, va purta numele marii campioane. Dumnezeu să o odihnească, iar noi o vom onora şi evoca pe măsură în timpurile care vin”, spunea atunci primarul Marcel Vela.

Omagiată în Franţa

În luna iunie, în prezenţa părinţilor Valeriei, Nicolae şi Georgeta Borza, oficialii Clubului Pongiste Lyssois Lille Metropole au adus un omagiu fostei lor sportive, care le-a adus atâta bucurie în perioada în care juca în Hexagon. Pe frontispiciul sălii a fost descoperită o placă memorială, iar sala a primit numele Valeriei Borza. Cea care, dacă timpul ar mai fi avut răbdare cu ea, ar fi împlinit joi, 31 iulie, 30 de ani…

Marian CĂRĂVAN