În curând, Caransebeşenii vor merge pe ,,Calea Sacră”


Chiar dacă ediţia de anul acesta a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Marmură de la Caransebeş s-a încheiat, artiştii din domeniu îşi continuă procesul de creaţie în vederea realizării unor noi lucrări. La Tabăra de creaţie din municipiul de pe Timiş şi Sebeş sunt în plină derulare lucrările pentru un număr de opt sculpturi din marmură, cu funcţionalitate de fântâni picurătoare.

Aceste obiective decorative, cu dimensiuni variabile, cuprinse între 1,50 şi 2 metri, urmează să fie amplasate în Centrul Civic al urbei, pe Strada Episcopiei, între Catedrala Banatului Montan, ce poartă hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, şi Piaţa „General Ioan Dragalina”. Ansamblul de sculpturi decorative poartă denumirea de „Calea Sacră”, iar lucrările de execuţie se desfăşoară sub coordonarea artistului ploieştean Eugen Petri, acelaşi care s-a implicat activ în organizarea celor două ediţii ale Simpozionului de Sculptură Monumentală în Marmură şi ridicarea „Monumentului Unităţii Spiritual-Creştine”. Astfel, îşi aduc contribuţia pentru realizarea obiectivelor în cauză un număr de patru sculptori, din Spania, Italia, Japonia şi Statele Unite ale Americii, precum şi doi cioplitori profesionişti din România.

Cele opt sculpturi din marmură cu funcţionalitate de fântâni picurătoare vor fi inaugurate la Caransebeş la jumătatea lunii septembrie, cu ocazia tradiţionalei manifestări intitulate „Sărbătorile Cetăţii”.

Liviu DINU