,,Cronicii”, o reţetă la trei luni


Începând cu data de 1 august, medicii de familie trebuie să elibereze reţete electronice. Până la sfârşitul anului, aceştia vor mai putea elibera însă şi reţetele clasice.  Principala urmare a introducerii acestui nou sistem de prescripţie este că bolnavii cronici pot primi reţetă doar o dată la trei luni, ceea ce înseamnă că pacienţii trebuie să îşi cumpere medicamente pentru toată această perioadă.
,,Consultaţiile pentru pacienţii cronici care se plătesc de către Casa de Asigurări se vor face o dată la trei luni, nu în fiecare lună. Pacientul trebuie să înţeleagă că, pe boala cronică, plata către medic se face odată la trei luni. Asta a fost decizia Ministerului Sănătăţii. Există, sigur, şi posibilitatea apariţiei unei alte afecţiuni în decursul celor trei luni. Cu acceptul Casei, am stabilit să eliberăm reţetă sau bilet de trimitere pentru pacientul care necesită o altă consultaţie în cele trei luni”, a spus Maria Preda, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Caraş-Severin.


Cei care, în această perioadă, necesită alte consultaţii, se vor putea prezenta la medic, dar numai cu boli acute sau subacute. Chiar dacă, prin lege, medicii pot consulta numai 20 de pacienţi pe zi, există, totuşi, şi o prevedere contractuală prin care numărul bolnavilor trataţi poate creşte. Aceasta îi vizează, însă, doar pe bolnavii cronici, şi se face contracost. Metoda nu este, totuşi, benefică pacienţilor, şi asta pentru că cei care nu îşi permit să îşi cumpere tratamentul pentru întreaga perioadă, nu vor avea, fireşte, nici bani pentru consultaţii suplimentare. (S. Berger)