Cransebeşenii şi-au trimis deşeurile la plimbare


Sâmbătă, 19 noiembrie, în patru zone ale Caransebeşului, dar şi la Căminul Cultural din Jupa şi în localităţile Iaz, Obreja şi Glimboca, au fost amenajate puncte de colectare a Deşeurilor de Echipamente Electronice şi Electrocasnice, vechi sau defecte. Acţiunea, desfăşurată sub genericul „Locul deşeurilor nu e acasă. Trimite-le la plimbare!”, a fost organizată de Asociaţia Română pentru Reciclare (RoRec), cu sprijinul Primăriei Caransebeş, al Serviciului de Salubrizare Transal Urbis Caransebeş, şi al şcolilor din municipiu.

Conform programului, sâmbătă, între orele 10 şi 15, caransebeşenii au putut aduce la punctele de colectare orice aparat vechi sau defect şi, pe baza bonului primit, au participat la o tombolă ce a avut ca premii 25 de aparate electrocasnice noi. „Sper ca noi, cetăţenii oraşului, să învăţăm din acest gen de acţiuni ce înseamnă să reciclăm lucrurile care nu ne mai sunt utile în gospodărie”, ne-a spus Tiberiu Grozăvescu. La rândul lui, Florin Iacobescu consideră că acţiunea a fost binevenită. „Nu ştiu cât cunosc caransebeşenii despre reciclare, dar ştiu că acest gen de campanii ne scapă de gunoaie”, a mai declarat Florin Iacobescu. Şi înv. Elena Bălan, una dintre voluntarele implicate, consideră că această campanie trebuie să continue. „Multă lume a venit, a întrebat de ce, cum, unde? Poate unii au participat incitaţi de tentaţia câştigului la tombolă, dar toţi au recunoscut că acţiunea este binevenită. Au fost şi câţiva care ne-au întrebat dacă pot lua aparatele pentru a încerca să le repare”, a mai spus Elena Bălan. Şi elevii voluntari au fost atraşi de acţiunea la care au participat. Denisa Minda şi Melisa Văcărescu au declarat că acum au înţeles care este rolul campaniei care duce deşeurile electrocasnice la reciclare şi eliberează haldinele de gunoi sau albiile râurilor de acestea.

,,Cataloghez acţiunea ca fiind una foarte reuşită, deoarece, din zona Caransebeş, estimez că au fost colectate aproximativ patru tone de deşeuri, oricum, o cantitate în creştere faţă de ce s-a colectat în primăvară. Şi cetăţenii au primit bine acţiunea. Dintr-o primă estimare, numărul deponenţilor este mult mai mare decât data trecută, ceea ce denotă că în Caransebeş exită simţ civic”, ne-a declarat Ionel Hornea, reprezentantul RoRec în zona de Vest a ţării. Deponenţii au primit din partea organizatorilor bilete pentru participarea la tombolă. Tragerea la sorţi s-a desfăşurat luni, 21 noiembrie, la ora 14, la Galeria de artă „Corneliu Baba”, a Casei de Cultură. Conform reprezentantului Biroului de mediu al societăţii Transal Urbis, Oana Buda-Oprean, cele 10 cafetiere marca Philips au fost câştigate de Tudor Bumbăcilă, Vlad Furdi, Ioan Mateiaş, Octavian Teleguţă, Adela Faur, Stana Boroica, Viorica Cionca, Daniela Caraman, Tabita Bădulescu şi Sorina Adamescu. De asemenea, au mai fost oferiţi cinci roboţi de bucătărie, tot marca Philips. Aceştia au fost câştigaţi de Alex-Gabriel Chincea, Magdalena Gaşpar, Laurenţiu-Costel Cucin, Chiriţa Cristescu şi Vichente Faur. Alte zece aspiratoare cu aceeaşi siglă au plecat către Petru Jianu, Floare Oprean, Claudiu Cătană, Ionuţ Drăgulescu, Marius Piţigă, Liviu Alexa, Marius-Dan Conciatu, Ana-Anişoara Văcărescu, Constantin Gruneanţu şi Carmen Gligor.

RoRec şi Primăria Caransebeş au încheiat un parteneriat în baza căruia, în acest an, au fost derulate două campanii de colectare de deşeuri electrocasnice. Asemenea acţiuni vor continua şi anul viitor, când se intenţionează deschiderea unui Centru permanent de colectare a acestor deşeuri.

Conform statisticilor realizate de Daedalus Millward Brown, o treime dintre orăşenii din ţară au în gospodărie aparate electrocasnice nefuncţionale, mai ales televizoare şi frigidere vechi, dar nu renunţă la ele, fie pentru că nu ştiu cum să facă asta, fie pentru că speră să le repare. Totuşi, chiar şi când renunţă la un aparat, doar o zecime dintre orăşeni îl duc la reciclat, iar peste o treime îl dau altei persoane, care continuă să-l folosească.

Aceleaşi statistici arată că în peste 90 la sută dintre case se găsesc frigidere, televizoare, aspiratoare şi maşini de spălat, desktop-urile şi cuptoarele sunt nelipsite din peste două treimi din gospodării, imprimantele se găsesc în peste jumătate dintre locuinţe, iar aerul condiţionat în numai o cincime. Din păcate, marea majoritate a populaţiei nu se preocupă de reciclare şi nu colectează selectiv deşeurile.

Carmen SENCO