„Lupul Singuratic” din Caransebeş, în costum popular, pe Himalaya


De-a lungul activităţii sale de împătimit al aventurii, caransebeşeanul Dan Paici a făcut o mulţime de lucruri inedite. Printre acestea, se numără expediţia din 2008, întreprinsă în Banatul Istoric, în cursul căreia a mers singur, într-un caiac, 600 de kilometri în 12 zile, pe Timiş, Bega, Tisa, Dunăre şi Cerna, arătând cât de poluate sunt apele şi câtă nevoie este de protejarea lor şi a mediului, în general. Recent, el s-a întors din Nepal, unde a escaladat Masivul Annapurna, înalt de peste 8.000 de metri, îmbrăcat într-un costum popular bănăţean, primit de la socrii săi, fiind, astfel, primul român care îşi promovează tradiţiile şi portul popular la această altitudine. (S. Berger)

Dan Paici este un explorator aparte, care a făcut incursiuni inedite în întreaga sa activitate de montaniard şi de împătimit al aventurii. Recent, s-a întors din expediţia efectuată în Asia, acolo unde a vrut să promoveze Banatul şi România într-un mod aparte, sprijinit de prieteni şi de Marcel Vela, primarul Caransebeşului.

Luna trecută, el a ajuns în Nepal şi a escaladat Masivul Annapurna (unul din cele 12 vârfuri de peste 8.000 m din Himalaya), îmbrăcat în costum popular bănăţean, primit de la socrii săi din Valea Almăjului. A mers pe jos timp de 20 de zile, până în tabără amplasată la înălţimea de 5.416 m, fiind pentru prima dată în istoria ascensiunilor când un român îşi promovează tradiţia şi portul popular la această altitudine.

Din Nepal, Dan Paici a plecat în India, la Taj Mahal, unul dintre puţinele monumente închinate femeii şi iubirii veşnice, prezentarea tradiţiei româneşti în acest loc din patrimoniul UNESCO fiind o premieră naţională.

„Am simţit o mândrie extraordinară să arăt şi să dau detalii despre hainele noastre tradiţionale. De acum înainte, în orice acţiune de explorare, aventură sau competiţii sportive din ţară sau străinătate, voi promova costumul popular bănăţean. Cred că următoarea expediţie va fi America de Sud, în Ţara de Foc“, ne-a declarat Dan Paici, „lupul singuratic“ din Banat, cum îi spun prietenii.

Să mai spunem că, în expediţia organizată în anul 2008 de către Primăria Caransebeş în Banatul istoric, „Lupul singuratic” a parcurs singur, cu caiacul său, 600 km în 12 zile, pe Timiş, Bega, Tisa, Dunăre şi Cerna, demonstrând cât de poluate sunt apele şi câtă nevoie este de igienizarea mediului. A scăpat cu viaţă după ce s-a prăbuşit cu elicopterul în luna decembrie 2007, la 2.130 m, pe Vârful Mătania din Masivul Ţarcu, împreună cu primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, şi un investitor din Timişoara, Horaţiu Buna.

Este printre salvamontiştii care au intervenit în cele mai aspre condiţii în acţiuni de salvare în munţi, dar şi alpinistul care, trei ani la rând, în perioada 1985-1987, a parcurs iarna crestele Carpaţilor Meridionali, din Ţarcu până în Bucegi. După incursiuni în Caucaz, în 2007 a fost primul mecanic bănăţean care a participat, în Africa, la Raliul Paris-Dakar.

În anul 2005, cu ajutorul unor prieteni din Canada, a reuşit performanţa de fi primul bănăţean care a atins Cercul Polar, cu o sanie trasă de câini.

Sonia BERGER