Cepelca, platoul cu rock de lângă Caransebeș


Timp de trei zile, la sfârșitul săptămânii trecute, pe Platoul Cepelca, din apropierea Caransebeșului, s-a desfășurat cea de a treia ediție a Festivalului Gugulan Rock. Într-o atmosferă specifică genului rock, în prima seară, cea de vineri, 5 august, au urcat pe scenă cei de la Within the Nova, o trupă înființată la Timișoara anul trecut, E-An-Na din Sibiu, croații de la Defiant, clujenii de la Krepuskul, atracția serii fiind timișorenii de la Negură Bunget, care și-au onorat statutul și au făcut, în plină noapte, un show de zile mari. Seria de concerte de sâmbătă a fost deschisă de Aeon Sun din Sibiu, trupă urmată de Gothic din Petroșani și de clujenii de la Hungry for Heaven. Momentul cel mai aşteptat al serii şi al festivalului a sosit cu puţin înainte de miezul nopţii, când pe scena Gugulan Rock a urcat grupul israelian Orphaned Land, care a venit la Caransebeș direct de la Wacken Open Air, din Germania, cel mai mare festival de heavy metal din lume. Cea de a doua seară a festivalului s-a încheiat cu reprezentația tinerei trupe timișorene Dara Project. În ultima zi au susținut concerte Gorun, Let the Cigar Die din Ungaria, Apocalips și Northern Revival din Serbia.

Pe toată durata festivalului, cei prezenți au putut să-și cumpere de la tarabele amplasate în perimetru obiecte din cele mai neobișnuite, cu tentă rock, mergând de la tricouri și până la bocanci.

Prezent pe Platoul Cepelca, primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, a declarat: „Este un festival care s-a născut prin implicarea unui grup de tineri care iubesc rockul și care au înființat singuri o organizație neguvernamentală, au cerut sprijinul logistic al Casei de Cultură, și li s-a dat. Eu cred că anul viitor vom aloca bani pentru aducerea trupelor de gen aici la Caransebeș, pentru că este mult mai ieftin decât dacă am invita o singură formație sau solist cunoscut din România la un eveniment. Aici, cu foarte multe contacte între prieteni, cu un ajutor financiar mic al Comunității Evreiești din România și cu multă înțelegere, s-a realizat un festival cu o sumă modică. Asta înseamnă implicare și dăruire în ceea ce-ți place”.

Într-un comunicat sosit la redacție, Asociaţia Gugulan Rock, organizatoarea evenimentului, doreşte să mulţumească celor peste 600 de participanţi, veniţi din ţară şi străinătate, care au creat o atmosferă unică în cele trei seri de concerte şi au cântat alături de cele 14 formaţii sosite din ţară şi din Israel, Ungaria, Croaţia sau Serbia.

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul autorităţilor locale, al Primăriei municipiului Caransebeş, reprezentată la festival de domnul primar Felix Borcean, al Casei de Cultură «George Suru», prin directorul Ioan Cojocariu, al Oficiului pentru cultură, artă şi ştiinţă din cadrul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, prin Robert Schorr, al sponsorilor manifestării şi al voluntarilor care au ajutat la organizarea sa, precum şi al partenerilor media. Adresăm mulţumiri celor de la ISU Timiş şi Caraş-Severin, Poliţiei Municipale şi Locale din Caransebeş, Jandarmeriei şi celorlalte instituţii care s-au implicat în buna desfăşurare a festivalului.

Aşa cum declaram şi înainte de eveniment, ne-am dorit să facem lucrurile diferit anul acesta, la a treia ediţie a Festivalului Gugulan Rock. De ce? Pentru că numai crescând de la an la an implicarea noastră şi nivelul organizării, dar şi nivelul formaţiilor participante, vom putea să oferim publicului nostru şansa de a vedea în această parte de ţară un festival rock în aer liber care să se apropie, încet-încet, de cele cu tradiţie din Europa. Am riscat pentru asta, am venit cu bani de-acasă, am căutat ajutor peste tot şi l-am găsit uneori unde ne aşteptam cel mai puţin, am investit mult timp şi energie în acest proiect şi avem convingerea că am făcut ceea ce trebuie pentru Caransebeş, dar şi pentru toţi iubitorii de muzică rock din zona noastră şi de pretutindeni.

Am avut parte de reacţii pozitive şi multe încurajări din partea voastră, şi suntem încrezători în viitorul acestui festival, un vis frumos al nostru, pe care l-am împărtăşit cu voi toţi şi în care credem din tot sufletul. Ne vedem în 2017!”.

Bogdan NAUM