Caransebeşul şi Kovacica, mână-n mână


O delegaţie din partea Primăriei Kovacica din Republica Serbia, condusă de edilul-şef Miroslav Krisan, a avut recent o întâlnire cu reprezentanţii Administraţiei Publice Locale din Caransebeş, în vederea demarării unei colaborări culturale, dar şi pentru iniţierea unui plan de promovare, dezvoltare şi reabilitare a obiectivelor şi traseelor turistice din ambele localităţi. Această întrevedere se înscrie în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră ,,România-Serbia, 2007-2013”, ce vizează creşterea competitivităţii economiei din zona de graniţă şi îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţilor.

Astfel, prima acţiune comună se va concretiza la sfârşitul lunii august, când Ansamblul de cântece şi dansuri ,,Doina Banatului” din Caransebeş va participa la un Festival folcloric de muzică românească ce va avea loc în localitatea Uzdin, din vecinătatea Municipalităţii Kovacica. Ulterior, în luna septembrie, grupuri folclorice din ţara vecină vor susţine programe artistice în cadrul tradiţionalei manifestări ,,Sărbătorile Cetăţii”.

De asemenea, cele două municipalităţi au ajuns la un acord pentru a demara în cumun un proiect transfrontalier cu finanţare europeană, pe teme culturale şi turistice, liderul activităţilor derulate în cadrul acestuia urmând să fie Primăria urbei de pe Timiş şi Sebeş.

Agenda întâlnirii dintre cele două părţi a mai cuprins vizitarea Parcului Internaţional de Sculptură Teiuş, dar şi prezenţa la vernisajul unei expoziţii de artă naivă a maestrului Mihai Vintilă, acţiune ce s-a desfăşurat la Galeria de artă ,,Corneliu Baba” a Casei Municipale de Cultură ,,George Suru” din Caransebeş.

Liviu DINU