Caransebeșul,  mai curat și mai verde


Acţiunile de solidaritate cu natura, pentru un mediu mai curat şi asigurarea unei dezvoltări durabile, continuă în urbea de pe Timiş şi Sebeş.

Primăria municipiului Caransebeş, Serviciul Public de Întreţinere şi Reparaţii, Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, Asociaţia „Verde Viu”, alături de ceilalţi colaboratori apropiaţi, au demarat campania „Primăvara – Curăţăm Caransebeşul!”. Proiectul de mediu s-a derulat în zona Parcului Teiuş pe parcursul a cinci zile, în perioada 18-22 aprilie.

Astfel, a fost curăţată albia râului Timiş de arborii şi arbuştii inestetici şi invazivi, şi s-au plantat noi arbori din specia frasin, rezistenţi la condiţiile de mediu, efectuându-se, totodată, ecologizarea zonei.

Toate aceste activităţi derulate pe bază de voluntariat au rolul de a creşte atractivitatea Parcului Teiuş şi a aleilor pietonale din zona Dâlmei.

„Participăm la acţiuni din dragoste faţă de mediu, pentru că dorim să ajutăm la protejarea şi conservarea acestei zone deosebit de frumoase şi cu mult potenţial peisagistic. Sperăm ca munca noastră să nu fie în zadar, iar concitadinii să ne aprecieze efortul depus”, a declarat Ovidiu Brici, arhitect peisagist în cadrul Primăriei Caransebeş.

De menţionat şi faptul că tinerii voluntari gugulani derulează şi proiectul „Plantează în Caransebeş”, care îşi propune, în principal, să formeze atitudini responsabile ale elevilor şi comunităţii locale faţă de mediul ambient, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale populaţiei, conservarea resurselor naturale şi promovarea unei politici ecologice educaţionale la standarde europene. Concret, prin acest program se doreşte plantarea în municipiul de pe Timiş şi Sebeş a aproape 6.000 de puieţi de salcâm. O primă etapă a campaniei s-a derulat la finele lunii martie, în zona Aeroportului, în imediata vecinătate a Șoselei de ocolire a orașului, într-un perimetru dificil, unde solul a fost afectat de alunecări de teren și trebuia stabilizat.

În continuare, urmează o a doua etapă a acestui proiect, prin care se intenţionează plantarea de puieţi de salcâm şi într-o altă parte a Șoselei de centură. Acest lucru este preconizat să aibă loc în toamna anului acesta, tinerii voluntari organizatori dorindu-şi alături câţi mai mulţi caransebeşeni.

Vasi POPESCU