Caransebeşul, mai bogat cu trei Cetăţeni de onoare


Reuniţi în ultima şedinţă din anul 2011, consilierii locali au aprobat acordarea a trei titluri de Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş. Unul îi va reveni lui Marian Copilu, managerul companiei Copisa Constructora Pirenaica din Spania, executantul Şoselei de ocolire a municipiului, care a susţinut financiar echipa de fotbal din Caransebeş şi a participat la mai multe acţiuni cu caracter filantropic. Acelaşi titlu le va mai fi conferit şi sculptorilor Bata Marianov şi Eugen Petri, care au coordonat tabere de profil în municipiul de pe Timiş şi Sebeş. (C. Senco)

Consiliul Local a aprobat, recent, acordarea a trei titluri de Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş. Unul dintre acestea îi va fi decernat lui Marian Copilu, managerul companiei Copisa Constructora Pirenaica din Spania, executantul şoselei de ocolire a Caransebeşului. În expunerea de motive pentru acordarea titlului, se arată că Marian Copilu este reprezentantul tinerei generaţii de succes de antreprenori din România, în domeniul construcţiilor. În ultimii 4 ani, compania pe care o coordonează a derulat opt proiecte de succes, printre care şoseaua de centură a Caransebeşului şi prima fază a Parcului Eolian Iberdrola din judeţul Constanţa, cel mai mare proiect de acest gen din lume. Marian Copilu a ajutat financiar în ultimul sezon şi echipa locală de fotbal, a susţinut financiar acordarea de burse elevilor olimpici din municipiul Caransebeş, prin intermediul Clubului Rotary, şi a oferit ajutor financiar la finalizarea Catedralei Episcopale din municipiul de pe Timiş şi Sebeş.

De acelaşi titlu se va bucura şi sculptorul Bata Marianov, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Uniunii Scriitorilor, dar şi coordonatorul Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Lemn, din Teiuş. Astfel, din 2003, timp de şapte ediţii, a îmbogăţit patrimoniul cultural al Banatului de Munte cu 33 de lucrări de artă monumentală.

Titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş îi va fi acordat şi lui Eugen Petri, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Societăţii Regale Britanice a Sculptorilor. Din 2010, el este coordonatorul Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală în Marmură din Caransebeş. Totodată, el este cel care a proiectat Monumentul Unităţii Creştine, dar şi cel care a realizat cele opt lucrări în marmură amplasate pe Calea Creştină, din Centrul civic al municipiului.

Carmen SENCO