Caransebeşul îşi pune dronele la bătaie


După cum am mai scris în ziarul nostru în urmă cu ceva timp, prin accesarea unui proiect transfrontalier, Primăria municipiului Caransebeş a achiziţionat trei drone, pe care le-a pus la dispoziţia Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Acestea au multiple utilizări, putând fi folosite în cazuri cum ar fi căutări de persoane, supravegherea unor incendii de pădure şi vegetaţie sau a blocajelor şi accidentelor rutiere, avalanşe, căderi de pietre, ele putând fi de mare ajutor Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor, dar şi altor structuri implicate în situaţii de urgenţă.

În cadrul ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural al judeţului Caraş-Severin, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Caransebeş, Erick Schragner, a declarat că, dacă se doreşte, dronele pot fi puse la dispoziţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru asta este însă nevoie de încheierea unui protocol între Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă Caransebeş şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe mine mă încântă ideea de a folosi dronele. Orice sprijin venit pentru situaţiile de urgenţă este binevenit. Probabil nu o să le folosim la inundaţii, dar eu văd foarte bune dronele în cazul unor incendii, cum a fost cel de pe Domogled, când a trebuit să aşteptăm ca elicopterele să survoleze zona pentru a vedea care este situaţia exactă. Se ratăcesc oamenii, se întâmplă! Sigur, vom acţiona ca şi până acum, dar ne vom putea folosi şi de aceste drone, iar mie acest lucru mi se pare deosebit!“, a spus preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Matei Lupu.

Erick Schragner a explicat că, în medie, autonomia de zbor a dronelor este de 15 minute, duşmanul cel mare fiind însă vântul. „Aparatele se pot ridica la înălţimea strandard de 100 de metri, permisă de Autoritatea Aeronautică, şi pot face o deplasare de maximum doi kilometri. Singurul inamic al acestora este vântul, nu ploaia, nici grindina şi nici zăpada. Noi mai deţinem şi un laptop care se conectează cu dronele, iar comandantul de dispozitiv, aparte de operatorul dronei, poate vedea în timp real ce se întâmplă la faţa locului şi poate da dispoziţiile necesare. Dronele sunt înmatriculate, avem toate documentele necesare pentru ca ele să poată zbura şi efectua diverse misiuni. În Codul aerian se specifică faptul cădronele nu au voie să se ridice de la sol fără o asigurare faţă de terţi, iar noi avem această asigurare, care a fost plătită încă de la începutul proiectului. Asigurarea este de un milion de euro faţă de terţi. Nu este obligatoriu să asigurăm aparatele de zbor, dar şi ele sunt asigurate. Aceste drone conţin o cutie neagră, exact ca la avion, care, în caz de eroare umană, eroare meteorologică, are totul înregistrat pe ea“, a spus Erick Schragner. 

Prefectul Matei Lupu a adăugat că protocolul se va încheia cât mai curând, respectându-se toate prevederile legale. (B. Meteş)