Caransebeşul a luat vamă un… concert


Caransebeşenii care au avut inspiraţia să treacă pragul Sălii de spectacole a Casei de Cultură „George Suru”, sâmbătă, 24 august, la orele serii, au petrecut un week-end nu doar relaxant, ci chiar foarte plăcut, şi asta datorită concertului susţinut de formaţia „Original Banater Dorfmusikanten” din Műnchen. Sosiţi în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului după un popas la Rusca Montană, unde au participat la sărbătoarea dedicată împlinirii a 210 ani de la constituirea primei parohii şi 150 de ani de la sfinţirea actualei Biserici „Sfântul Bernard”, oaspeţii germani au susţinut un scurt spectacol de muzică de promenadă în faţa Casei de cultură, după care concertul s-a mutat în Sala de spectacole a instituţiei.

În prezenţa deputatului Dan-Laurenţiu Tocuţ şi a secretarului de stat Gheorghe Hogea, a city-managerului Nicolae Borcean, a reprezentanţilor administraţiei locale, dar şi a unui numeros public, cei 15 membri ai formaţiei şi soliştii vocali Hildegard Barbara Műller, Irmgard Műller şi Ralf Rotsching au interpretat polci şi valsuri compuse, în cea mai mare parte, de germani din Banatul de Câmpie, din judeţul Timiş.

În partea a doua a spectacolului, oaspeţii au abordat un alt gen muzical, şlagărele, printre melodiile interpretate cu deosebită măiestrie şi pasiune numărându-se „La Paloma”, „Patricia”, „Something Stupid” şi piese din repertoriul formaţiei „James Last”.

„Original Banater Dorfmusikanten” din Műnchen – în traducere „Muzicanţii Bănăţeni Originari de la Sat”, din Műnchen – a luat fiinţă în 2007, iar primul concert l-a susţinut un an mai târziu, în aceeaşi componenţă în care cântă şi astăzi. Cei 15 membri ai formaţiei s-au reunit din dorinţa de a face muzică, majoritatea lor fiind etnici germani care s-au născut în Banat, la Sânmihaiu German, Turnişor, Iacobeni, Uihei, Ciacova, Voiteni, Roadeş, Birda, Voiteg, Giarmata, Maşloc sau Cenei, cărora li s-au alăturat câţiva tineri din Germania, din Emmering, Altenau şi Holzhausen. Acum, ei locuiesc în localităţi aflate pe o rază de 50 de kilometri în jurul oraşului Műnchen şi, sub conducerea lui Helmut Baumgärtner, se întâlnesc la repetiţii o dată pe lună. În 2009, ei au concertat la Pecs, în Ungaria, precum şi la Merele Bal al Şvabilor, la care participă anual, în 2010 au fost invitaţi la „Prietenii Muzicii Şvăbeşti” de la Manheim, un an mai târziu au luat parte la „Zilele Culturii” de la Timişoara şi sunt invitaţi permanent la Kirwei-ul de la Birda.

„În această seară minunată, aş dori să mulţumesc în primul rând celor care au făcut posibilă prezenţa noastră aici – Consiliului Local, Primăriei şi Casei de Cultură din Caransebeş –, datorită cărora ne aflăm, pentru prima dată, în faţa publicului din municipiul de pe Timiş şi Sebeş. De asemenea, aduc mulţumiri şi Asociaţiei Kolping, care a sprijinit derularea acestui program, şi, nu în ultimul rând, celor care azi ne-au primit cu căldură în sufletele lor. Această formaţie se află pentru prima dată în Banatul Montan şi eu sper că aceasta nu va fi şi ultima. Le mulţumesc şi lor, în speranţa unei alte revederi, de ce nu, chiar aici, la Caransebeş”, a spus Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin.

Directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, a povestit celor prezenţi cum a ajuns la Caransebeş „Original Banater Dorfmusikanten”. „Prietenul meu Erwin Ţigla mi-a spus odată, în treacăt, că o formaţie de nemţi, care se află în turneu prin Banat şi Ardeal, va susţine o serie de concerte. Auzind aceasta, i-am amintit că municipiul Caransebeş e un oraş de graniţă, un loc privilegiat, un loc unde se lua vamă. Prin urmare, i-am spus că nu poate să treacă prin Caransebeş fără să plătească vamă. Bani nu i-am cerut, i-am spus că e vorba doar de o vamă artistică, de un concert în municipiu, după ce va veni de la Rusca Montană. Aşa se face că «Original Banater Dorfmusikanten» din Műnchen ne-au încântat în această seară”, a încheiat Ioan Cojocariu.

După ce plecat din Caransebeş, formaţia germană a mai susţinut un concert, duminică, 25 august, la Reşiţa.

Sonia BERGER