Basarabia a fost şi în inima Teregovei


Marţi, 27 martie, în biserica din localitatea Teregova s-a desfăşurat manifestarea „Un secol de la Unirea Basarabiei cu România”. În semn de recunoştinţă pentru generaţia înfăptuitoare a primului pas spre realizarea României Mari, la ora 12, au bătut clopotele. Apoi, preotul paroh Simion Bica a oficiat slujba de Te Deum şi au fost înălţate rugăciuni de pomenire a celor care s-au jertfit pentru împlinirea idealului de unire a Basarabiei cu România. În continuare, a urmat montajul istorico-literar „Dor de Basarabia, dorul care ne uneşte”, prezentat de un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din Teregova, în cadrul activităţilor „Şcoala altfel”.

Programul artistic dedicat momentului aniversar a fost ocazia unei incursiuni în trecutul frământat al neamului românesc. Astfel, cu profundă emoţie au fost rememorate de „micii actori” discursurile susţinute de personalităţi precum Ion Inculeţ (Marius Mârza, clasa a VIII-a), Constantin Stere (Ionuţ Copoceanu, clasa a VI-a) şi alţi membri ai Sfatului Ţării de la Chişinău. De asemenea, au fost reprezentate cele mai „fierbinţi” momente ale şedinţei în care s-a votat Rezoluţia de Unire a Basarabiei cu Regatul României, care atunci „a luat act” de această hotărâre prin persoana primului-ministru Alexandru Marghiloman (Marian Copăceanu, clasa a VIII-a), care a declarat: „În numele poporului român şi al Regelui Ferdinand I iau act de unirea Basarabiei cu România de aici înainte şi în veci!”.

În partea de final a manifestării, recitarea poeziilor Basarabia pe cruce, de Adrian Păunescu, Scrisoare din Basarabia şi Trei culori, de Grigore Vieru, ne-a amintit că străine pofte ne-au răpit ogorul, iar pământul românesc dintre Prut şi Nistru a ajuns din nou floare de dor. Apoi, a fost rostită în cor o rugăciune pentru ca Dumnezeu să-i binecuvânteze pe fraţii noştri basarabeni, după care toţi cei prezenţi în lăcaşul sfânt, în semn de reafirmare a unirii între fraţi, au făcut să răsune cântecul „Deşteaptă-te, române!”, azi Imnul de Stat al României, aşa cum odinioară acesta a răsunat în sala de întrunire a Sfatului Ţării din Chişinău.

La evenimentul organizat, ca urmare a iniţiativei Bisericii Ortodoxe Teregova, a participat prof. Maria Damian, primarul comunei Teregova, împreună cu alţi reprezentanţi ai comunităţii locale, cadre didactice şi elevi de la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie”, alături de un număr considerabil de teregoveni de toate vârstele.

Gabriela-Violeta BICA