,, Armenişana”, România din Italia


Grupul Folcloric ,,Armenişana” s-a întors, zilele trecute, din Italia, unde a participat la Festivalul Internaţional ,,Valle di Comino”. La manifestare au luat parte formaţii din China, Armenia, Turcia, Ungaria, Germania, Spania şi Italia, România fiind reprezentată de grupul din Armeniş. În fiecare seară a festivalului, cărăşenii au prezentat câte un program artistic care a cuprins suite de dansuri de pe Văile Bistrei şi Timişului, precum şi din zonele Naidăşului şi Maramureşului. (C. Senco)

Miercuri, 10 august, Grupul Folcloric „Armenişana”, din comuna Armeniş, s-a întors din Italia, unde a participat la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Valle di Comino”, desfăşurată în localitatea Atina, regiunea Frosinone, în perioada 4-9 august. La manifestare au participat grupuri folclorice din China, Armenia, Turcia, România (Armenişana), Ungaria, Germania, Spania şi Italia. Grupul Folcloric „Armenişana” a prezentat în fiecare seară a festivalului un program artistic care a cuprins suite de dansuri de pe Valea Timişului, de pe Valea Bistrei, din zona Naidăşului, dansuri din zona Maramureş – Oaş, cântece populare din Banat interpretate de Ion Sandu Florea – saxofon, Simion Sandu Florea – trompetă, Nica Adrian Jiva – acordeon, şi de solistele vocale Gabriela Luminiţa Safta, Ana Maria Cornean şi Laura Florentina Sorinca. Coregrafia dansurilor populare a fost semnată de directorul Căminului Cultural Armeniş, Dumitru Dragomir.

În ultima seară a Festivalului Internaţional „Valle di Comino” ATINA, a avut loc premierea grupurilor folcorice participante, „Armenişana” primind Trofeul Festivalului „Valle di Comino”, reprezentând, astfel, cu cinste România.

Înscrierea la acest festival a Grupului Folcloric „Armenişana” a fost făcută de prof. Mariana Ionescu, în calitate de impresar artistic şi scenograf, la invitaţia domnului Luciano Sardra, organizatorul manifestării şi preşedintele Grupului Folcloric „Ciociaro” Valle di Comino, Italia.

Grupul Folcloric „Armenişana” a fost însoţit la acest festival şi de Ioan Vetreş, primarul comunei Armeniş.

Carmen SENCO