Ambasadorul Croaţiei, la Caransebeş


Excelența-Sa Dl. Davor Vidiš, Ambasadorul Republicii Croaţia în România, a efectuat joi, 28 ianuarie, o vizită de curtoazie în judeţul Caraş-Severin, fiind primit la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin de către subprefectul judeţului, Sebastian Purec, şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova. La întâlnire a fost prezent şi deputatul Uniunii Croaţilor în Parlamentul României, Giureci-Slobodan Ghera. Discuţiile s-au axat pe subiecte legate de intensificarea relaţiilor bilaterale de colaborare între România şi Croaţia.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Iova, a menţionat faptul că, în prezent, instituţia pe care o reprezintă derulează la Lupac cea mai mare investiţie din judeţ, în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin”.

Prezent pentru a doua oară în Caraş-Severin, E.S. Dl. Davor Vidiš s-a declarat mulţumit de situaţia în care se află comunitatea croată din judeţ şi a apreciat faptul că aceasta este recunoscută şi respectată. Pe lângă susţinerea învățământului în limba maternă şi păstrarea tradiţiilor, oaspetele s-a arătat interesat şi de dezvoltarea cooperării economice și turistice între judeţul Caraş-Severin şi Republica Croaţia. Acesta a menţionat că îşi doreşte elaborarea unor proiecte concrete de colaborare între cele două părţi, care vor fi discutate cu prilejul unor vizite viitoare.

De la Reșița, Excelența-Sa Dl. Davor Vidiš s-a deplasat la Caransebeș, unde a avut o întrevedere cu primarul Marcel Vela, oaspetele fiind întâmpinat în Aula „1 Decembrie 1918”, unde, în acel moment, se desfăşura şedinţa Consiliului Local al municipiului.

A fost o primă întâlnire, utilă pentru ambele părți, în cadrul căreia am discutat despre minoritatea croată din Caraș-Severin și perspectivele de colaborare și dezvoltare economică. Domnul ambasador Vidiš a identificat oportunitățile și ofertele Caransebeșului pentru firme din Croația care ar putea investi în România. În același timp, în ipoteza existenței unor produse turistice atractive în zona alpină a Banatului Montan, putem atrage aici inclusiv turiști croați”, a spus Marcel Vela după întrevederea cu înaltul oaspete.

Conform datelor statistice de la Recensământul din 2012, în Caraş-Severin numărul croaţilor este de 5.094, dintre care 317 trăiesc în mediul urban şi 4.777 în mediul rural, se arată într-un comunicat al Cancelariei Prefectului.

Sonia BERGER