Adrian Crânganu – un premiu „pentru Banat, Caraş-Severin şi Caransebeş”


Într-un cadru de o eleganţă şi rafinament desăvârşite – Sala de spectacole a Institutului Cultural Român din Bucureşti – şi o atmosferă colegială şi destinsă, care a învins pe tot parcursul desfăşurării evenimentului solemnitatea momentului, luni, 9 martie, a avut loc Gala Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Au fost prezenţi în sală jurnalişti de marcă şi oameni de cultură din ţară, dar şi din Austria, Republica Moldova şi Ucraina, premiile mergând, anul acesta, şi în aceste direcţii, manifestarea fiind onorată şi de Ambasadorul Regatului Haşemit al Iordaniei în România, Excelenţa Sa Dl. Saker Malkawi.

După cuvântul de deschidere, adresat celor prezenţi de Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, a vorbit Benone Neagoe, secretarul general al UZPR, care a spus că, la fel ca în fiecare an, un juriu alcătuit din profesionişti în domeniul mass-media a ales cele mai bune producţii de presă scrisă şi on-line, de radio şi televiziune, prilej de confirmare a jurnalismului românesc, tema de anul acesta fiind „A patra Putere”. „Un convingător număr de materiale media prezentate în competiţia organizată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a demonstrat că şi în 2014 s-au produs lucrări de calitate pentru istoria presei româneşti. Noile nume de jurnalişti sau de realizatori, scenarişti şi regizori, se vor bucura, cu siguranţă, de recunoaştere pe termen lung”, a mai adăugat Benone Neagoe.

Ceremonia de decernare a distincţiilor a început cu acordarea Premiului Tinereţii Doinei Sârbu, de la „Opinia studenţească”, pentru ciclul de reportaje „Durerea nu aşteaptă la rând”, şi a Premiului Special al Juriului, care, pentru anul 2014, a mers la Mădălin Necşuţu, redactor la ziarul „Curentul”, pentru analizele din „Kiev Post”.

La secţiunea Presă scrisă au fost premiaţi Ion Bădoi – „Opinia Teleormanului” –, pentru interviul cu dr. Maria Berenyi, directoarea Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, Daniela Gîfu, de la „Destine literare” din Montreal, pentru „Dialog interreligios”, şi Adrian Crânganu, de la săptămânalul „7 zile”, care apare la Caransebeş, pentru editorialul „O mână de oameni”. „Este, nu probabil, ci cu siguranţă cea mai importantă zi din cariera mea de jurnalist. Nu pot să fiu decât bucuros pentru mine şi, deopotrivă, pentru colegii mei de breaslă din vestul ţării şi cred, sper, că prin acest premiu am demonstrat, dacă mai era nevoie de asta, că presă bună, jurnalism de calitate, chiar şi cu mijloace modeste, se pot face oriunde, nu doar în marile oraşe, ci şi în Banatul de Munte, în Caraş-Severin, la Caransebeş”, a spus redactorul-şef al ziarului gugulanilor, primul jurnalist de presă scrisă din judeţul nostru care este răsplătit cu această înaltă distincţie.

În domeniul Presei on-line, au fost premiaţi Ion Petrescu, pentru blogurile „Linia de miră” şi „Adevărul”, Ion Măldărescu pentru portalul „Art Emis” şi Constantin Poenaru pentru portalul „Buletin de istorie a presei”.

Pentru Carte de presă au fost distinşi cu Premiul UZPR 2014 Ion Marin, pentru volumul „Adevărul şi corupţia, în serial”, Ioan C. Popa – „Trei ani în preajma preşedintelui”, precum şi Doina Cernica şi Maria Toacă, pentru volumul „Dulce de Suceava/Amar de Cernăuţi”.

La secţiunea Presă audio, au fost premiaţi Cristina şi Mircea Popi – Radio Helsinski, din Graz, pentru „Programele în limba română”, Nelu Bolcu de la Radio „Horion” Craiova, pentru ciclul de emisiuni „Orele primarului”, şi Irina Staver – „Naţionalfm.md” din Chişinău, pentru ciclul de emisiuni „Moldoveni la răscruce”.

Pentru Presă video au obţinut distincţii Miron Manega – „Naşul TV”, pentru emisiunea „Trezeşte-te Gheorghe, trezeşte-te Ioane”, Dan Boanţă – AMRONEWS (American Romanian News), pentru interviul realizat cu Crin Antonescu, şi Elena Corina Hinkov, de la „Esenţe TV”, pentru serialul de televiziune „Iordania – Elveţia Orientului Mijlociu”.

Premiul de Excelenţă în Jurnalism i-a fost decernat lui Ovidiu Nahoi, pentru documentarul „Bugeac: la Răsărit de Europa”, Premiul Special al Juriului a fost obţinut în 2014 de Nicolae Rotaru, pentru „impresionanta sa activitate scriitoricească şi jurnalistică”, iar Marele Premiu al UZPR 2014 i-a revenit lui Neagu Udroiu, pentru volumele „Condeie, voci, chipuri – Presa românească – pagini de istorie”.

Gala a fost urmată de un nou episod din ciclul seratelor „Eminescu, jurnalistul”, în cadrul cărora se discută despre ziaristul Mihai Eminescu şi polivalenţa sa intelectuală. De această dată, participanţii au adus un omagiu eternului feminin şi a fost prezentat un proiect turistic şi cultural interesant pentru Bucureşti, privind promovarea locurilor unde se află, ca semn de respect pentru spiritul lui Eminescu, peste 20 de busturi şi statui ale Luceafărului poeziei româneşti. De asemenea, a fost lecturat şi numărul 2 al publicaţiei editate de UZPR, „Cronica Timpului”.

Sonia BERGER