Adrian Cican dezgroapă morţii la spitalul din CaransebeşManagerul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, Adrian Cican, a vorbit în cadrul unei recente conferinţe de presă despre discuţiile purtate la Ministerul Sănătăţii, precizând că până miercuri, 5 februarie, unitatea medicală trebuia să întocmească o notă informativă pe care să o înainteze la Bucureşti, însă conducerea acesteia a sesizat o serie de lucruri care au funcţionat „la limita ilegalităţii”.
„Mă refer la faptul că Laboratorul făcea parte din structura spitalului, aprobată de Ministerul Sănătăţii printr-un Ordin, dar, faptic, pe teren, el exista ca serviciu externalizat. Acest lucru îl vom face public şi o să-l dăm şi sub formă de informare, cu date exacte, de când până când şi cum s-a putut întâmpla aşa ceva, şi cine şi-a pus semnătura pe acele documente. Un lucru la fel de grav, sau poate chiar mai grav este faptul că noi am avut un computer tomograf adus în anul 2016 şi autorizat să funcţioneze din 2017, dar din 2014 până în 2019 a existat un computer tomograf de la o firmă privată, pe care se decontau banii cu Casa de Asigurări de Sănătate. Curios este faptul că nu se decontau, sau se decontau prea puţini bani pe computerul tomograf al Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş”, a spus Adrian Cican.
Acesta a ţinut să mai lămurească o problemă, o acuzaţie ce planează asupra sa, conform căreia ar fi făcut plângeri medicilor privind anumite fapte comise de aceştia la limita legalităţii. Managerul spitalului a spus că s-au depus plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş, Poliţia municipiului Caransebeş şi Agenţia Naţională de Integritate doar împotriva dr. Gheorghe Borcean şi dr. Aurora Gherman pentru incompatibilitate şi conflict de interese, conducerea unităţii medicale sesizându-se în privinţa faptului că aceasta din urmă a votat în Consiliul local organigrama şi statul de funcţii ale spitalului, deşi nu ar fi avut voie să facă acest lucru.
„Mai mult decât atât, noi am făcut nenumărate adrese către Consiliul local, către Primărie şi, în ultima perioadă, şi către Ministerul Sănătăţii, în care am informat că există două hotărâri de Consiliu local pe care noi nu le putem aplica, făcând referire şi la legislaţia care nu ne permite acest lucru, inclusiv ultima, din 30 decembrie 2019, în care Consiliul local mă obliga să schimb structura spitalului, acesta neavând niciun drept, în acest sens existând Ordinul 56, care reglementează clar ce ţine de competenţa Consiliului local şi ce ţine de cea a Ministerului Sănătăţii, managerului şi primarului localităţii. Lucrurile acestea le-am adus inclusiv la cunoştinţa Instituţiei Prefectului, am făcut şi demersuri privind procedura prealabilă către Consiliul local şi către primarul municipiului de a-i informa cu privire la aceste lucruri, urmând ca dacă, în şase luni, Instituţia Prefectului nu va ataca hotărârea respectivă în contencios administrativ, să o facem noi”, a mai spus Adrian Cican.
Managerul unităţii medicale a mai vorbit şi despre reclamaţiile făcute atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la alte organe abilitate, referitor la faptul că Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş funcţionează cu o structură care nu este avizată de minister, ceea ce reprezintă o dezinformare. „Funcţionăm exact ca până acum, cu o structură cu nimic diferită de cea de dinainte. Noi am eliberat nişte spaţii ale unor cabinete private, în anumite condiţii, pe care unii le consideră legale, alţii ilegale, instanţa va decide dacă noi am procedat corect, fapt ce a dus şi la reabilitarea, din bani de la bugetul local şi cu serviciul Primăriei, a acestor spaţii. Noi nu am întrerupt altceva decât activitatea unor cabinete private şi, tocmai ca să ne luăm măsuri de precauţie, pentru că ştiam că vor fi multe chestiuni contondente verbal, dar şi material, împreună cu medicul-şef de la Compartimentul primiri urgenţe, cu directorul medical şi cu medicii şefi de secţie am decis ca, în această perioadă, în care pacienţii sunt vitregiţi de aceste cabinete private pe unele specialităţi medicale, prin intermediul Compartimentului primiri urgenţe să le asigurăm continuitatea tuturor serviciilor medicale care au existat în aceste cabinete, prin punerea la dispoziţie inclusiv a consultaţiilor pe toate serviciile medicale existente în spital, cu medicii de specialitate care vor coborî de pe secţii”, a precizat managerul spitalului.
Adrian Cican a mai spus că a avut parte de câteva surprize, aceste lucruri pe care le-a descoperit urmând să fie puse la dispoziţia organelor de cercetare penală, ele fiind evident ilegale. În acest sens, fără a putea da nume, fiindcă vor urma anchete în acest caz, managerul spitalului a afirmat că a descoperit la Compartimentul personal al Societăţii Civile Medicale (creată în 2003, ca Ambulatoriu privat – n.r.) persoane care au fost forţate să intre în această structură, persoanele respective dând declaraţii scrise, în care confirmă acest lucru, Adrian Cican prezentând două copii după astfel de documente, cel acuzat că a făcut presiuni asupra celor două cadre medicale fiind dr. Gheorghe Borcean. „Precizez că la data executării transferului în interes de serviciu, şi nu la cerere, nu am semnat niciun acord sau cerere privind acest lucru, cum se prevede în mod expres în art. 16 din Codul Muncii privind consimţământul salariatului. Am fost notificată verbal şi obligată să fac acest transfer de către doctorul Borcean Gheorghe, chiar dacă – şi aici intervine un lucru şi mai grav, a subliniat Adrian Cican – în acea perioadă eram în concediu pentru îngrijirea copilului”, se arată într-unul dintre documente.
Adrian Cican a ţinut să mai precizeze că spitalul din Caransebeş are parteneri de calitate, şi a amintit aici Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin, care, ori de câte ori unitatea medicală caransebeşeană a avut probleme, i-au sărit în ajutor, atât cu materiale, cât şi cu medicamente. „Mai mult, avem promisiunea că aparatul de sterilizare pe care cei de la Reşiţa îl vor înlocui cu aparatură de ultimă generaţie ni-l vor dona nouă”, a spus în încheiere Adrian Cican.
Sonia BERGER