ADR Vest susține digitalizarea IMM-urilor și soluțiile inteligente


Zece regiuni ale Europei, din opt țări, și-au unit eforturile într-o provocare comună – aceea de a explora potențialul pe care îl poate avea tehnologia digitală în dezvoltarea IMM-urilor.

România, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, este parte a acestui demers, prin participarea la proiectul „DEVISE – IMM-uri din tehnologia digitală în sprijinul Strategiilor Regionale de Specializare Inteligentă”.

Astfel, ținta proiectului este facilitarea procesului de digitalizare la nivel regional, prin adoptarea de soluții tehnologice în rândul IMM-urilor și printr-un parteneriat între regiuni, factori de decizie, organizații de sprijinire a afacerilor, centre educaționale și actori din mediul privat, se arată într-un comunicat al Agenţiei.

ADR Vest va dezvolta un plan de acțiune care va cuprinde măsuri de transformare digitală specifice Regiunii Vest.

Prin proiect se va facilita contactul între dezvoltatorii de tehnologie digitală și potențiali utilizatori din industrie, în Regiunea Vest a țării și între regiunile europene partenere în DEVISE. Vor fi organizate seminarii regionale, grupuri de lucru, evenimente tip business-to-business și business breakfast, schimburi de experiență și vizite de studiu.

Până în 2021, partenerii regionali și-au propus creșterea cu 15% a numărului de IMM-uri din tehnologia digitală, care oferă soluții inovative și generează astfel competitivitate în alte sectoare.

În acest context, partenerii DEVISE s-au reunit în perioada 29-30 ianuarie la Santander, în Spania, pentru lansarea oficială a proiectului, la care a participat și o delegație din partea ADR Vest.

Această primă întâlnire a vizat digitalizarea industriei regionale, cunoașterea politicilor regionale și a actualelor tendințe tehnologice. A fost prezentată activitatea unor companii care implementează elemente ale industriei 4.0 și care s-au transformat prin digitalizare, și au avut loc vizite de studiu în Regiunea Cantabria.

Participanții au vizitat, de asemenea, Centrul Internațional de Antreprenoriat din Santander, Grupul de cercetare a sistemelor de transport de la Universitatea Cantabria, care oferă acces liber la datele de trafic pentru dezvoltarea de soluții informatice, și Telematics Engineering Group (GIT) – o inițiativă recunoscută la nivel internațional pentru expertiza în domeniul orașelor inteligente.

ADR Vest își propune să faciliteze colaborarea partenerilor din regiune cu aceste grupuri de cercetare, în vederea dezvoltării de soluții pentru optimizarea traficului și a transportului public, pentru monitorizarea și reducerea nivelului de poluare.

Proiectul DEVISE este finanțat prin Programul „Interreg Europe 2014 – 2020” și dispune de un buget de 1,6 milioane de euro. Perioada de implementare este 1 iunie 2018-30 noiembrie 2022.

Cei interesați pot obține mai multe informații despre proiect de pe site-ul ADR Vest.

Bogdan NAUM