Administraţia caransebeşeană vrea să reînvie parfumul Teiuşului interbelic


Consilierii caransebeşeni au votat, în cadrul şedinţei extraordinare din ultima zi a lunii martie, Hotărârea privind realizarea Planului Urbanistic Zonal pentru un teren în suprafaţă de 1,8 ha, situat în Parcul Teiuş, având destinaţia de zonă de locuinţe.

Este vorba despre terenul pe care în anii ’90 Consiliul local l-a alocat Asociaţiei umanitare conduse de Tiberiu Barbu în vederea construirii, împreună cu parteneri din Austria, a unui cămin de bătrâni – „Seniorhaus”, obiectiv care în cele din urmă nu s-a mai realizat. În acest context, suprafaţa a rămas la dispoziţia Primăriei municipiului, fie ca rezervă de teren pentru a fi dat în compensare unor proprietari care nu au primit drepturile care li se cuveneau, fie pentru a fi valorificat din punct de vedere patrimonial.

Împreună cu Consiliul local, cu echipa din cadrul Primăriei, am găsit o soluţie pentru a face un proiect care să însemne altceva din punct de vedere urbanistic. În acest sens, în şedinţa extraordinară din 31 martie am decis, cu unanimitate de voturi, realizarea unui Plan Urbanistic Zonal în care să fie prezentate, într-o şedinţă viitoare de Consiliu local, mai multe variante din punct de vedere peisagistic şi topografic, pentru a realiza aici un cartier cu străzi largi, cu trotuare, în care să impunem, în loturile pe care le vom avea spre aprobare, ca şi propuneri din partea arhitectului şi a topografilor, câteva modele de clădiri astfel încât, într-un final, să rezulte pe aceste două hectare un cartier care să fie altfel din punct de vedere edilitar şi urban. Adică să refacem, să reedităm acel Teiuş, ca zonă turistică, în care proprietari privaţi să cumpere de la Primărie, prin licitaţie, terenuri, şi să realizeze, în condiţiile impuse de administraţia locală, locuinţe care să creeze acel parfum pe care Teiuşul l-a avut în perioada interbelică”, a spus Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş.

Bianca METEŞ