Adio, Vali…


Sportul din Caras-Severin si din România a fost zguduit joi, 19 decembrie 2013, la aflarea vestii ca una dintre cele mai talentate jucatoare de tenis de masa din tara noastra, Valeria Borza, a încetat din viata, în Franta, la vârsta de numai 29 de ani, în urma unei meningite bacteriene.

Valeria Borza urma sa se întoarca acasa, pentru a petrece Sarbatorile alaturi de familia sa, dupa ce tocmai avusese meci în Cupa ETTU cu echipa sa de club, Lyssois Lille-Métropole, din Franta. Se îndrepta spre autocarul care urma sa o duca la Charleroi, de unde avea avion spre România, dar, din cauza durerilor puternice de cap, a fost internata în spitalul din Roubaix, unde a intrat în coma, încetând din viata la ora 18.15. Fusese diagnosticata cu meningita bacteriana.
Valeria Borza s-a nascut la Caransebes, în data de 31 iulie 1984. Sportul cu mingea de celuloid a fost pentru Vali o pasiune transformata în mod de viata, înca de mica aflându-se în sala de antrenament, în fata mesei de tenis, sport pe care a început sa-l practice la vârsta de 7 ani, la îndemnul tatalui ei, Nicolae Borza, cel care i-a pus pentru prima oara paleta în mâna. Pornita spre marea performanta din orasul sau natal, Caransebes, sub îndrumarea antrenorului Florin Muresan, jucând apoi pentru clubul din Otelu Rosu, Valeria Borza a urcat pas cu pas în ierarhia nationala pâna pe cea mai înalta treapta a podiumului de premiere. Ambitioasa din fire, într-o competitie continua cu ea însasi, Vali nu s-a lasat descurajata de nereusite si s-a perfectionat în permanenta. Remarcata pentru tenacitatea sa, pentru viteza de reactie în joc, la vârsta de 13 ani a facut pasul catre Centrul Olimpic de la Bistrita, unde l-a avut ca antrenor pe regretatul Gheorghe Bozga. Acolo, sportiva caransebeseanca, una dintre cele mai bune jucatoare de mâna stânga din România, si-a continuat ascensiunea.
Valeria Borza a fost campioana nationala la simplu junioare în anii 2000 si 2001, iar în anul 2005 a fost campioana a României în proba de dublu mixt. Dupa ce a jucat în Spania, de zece ani era legitimata la unul dintre cluburile de elita din Franta, Lys-lez-Lannoys, cotat între primele trei din tenisul de masa feminin din Hexagon, echipa cu care a câstigat doua titluri de campioana a Frantei, în 2011 si 2012. Absolventa a Facultatii de Psihologie ,,Vasile Goldis” din Arad, în ultimul timp Vali Borza a cochetat si cu meseria de antrenor particular.

În ajunul Craciunului, francezii s-au strâns la club, au aprins o lumânare si si-au amintit de Valeria Borza. Nimeni nu a adus flori, pentru ca cei de la club le-au spus ca e mai important sa doneze bani, pentru ca trupul Valeriei sa poata fi adus la Caransebes, în locul natal. Postul francez F3 a realizat un reportaj la ceremonia de amintire a Valeriei Borza, la care au rulat imagini de când sportiva de 29 de ani juca tenis de masa si se bucura pentru victoriile sale.

Dupa ce a plecat din Franta joi, 26 decembrie, si a ajuns la Caransebes vineri, sicriul cu trupul neînsufletit al marii sportive a fost depus în Sala de sport a Scolii cu clasele I-VIII Nr. 8 din municipiu, institutie la care Valeria Borza a învatat în primi ani si care, printr-o Hotarâre de Consiliu Local adoptata luni, 30 decembrie, va purta numele de Sala ,,Valeria Borza”.

Duminica, 29 decembrie, sute de caransebeseni, printre care s-au regasit primarul Marcel Vela, city-managerul Nicolae Borcean si vicepresedintele Consiliului Judetean, Ilie Iova, Bernadette Szocs, colega de club a Valeriei, Marian Filipas, antrenor la CSM Bistrita, logodnicul din Franta al sportivei, angajati ai Primariei, colegi cu Georgeta Borza, mama Valeriei, au tinut sa o conduca pe ultimul drum pe Vali. Dupa o slujba oficiata în Sala de sport a Scolii cu clasele I-VIII Nr. 8 de catre un sobor de preoti, în frunte cu PO Liviu Dragan, protopopul Caransebesului, sicriul cu trupul neînsufletit a primit un ultim omagiu din partea celor prezenti, la urcarea în masina mortuara fiind aplaudat de toti cei prezenti.

Un alt moment emotionant a avut loc pe drumul spre Cimitirul catolic din Caransebes, atunci când cortegiul s-a oprit pentru câteva minute în fata casei unde a locuit Vali Borza.

În semn de omagiu si apreciere pentru întreaga activitate a marii sportive, a doua zi, luni, 30 decembrie 2013, la propunerea primarului Marcel Vela, Consiliul Local, reunit în sedinta extrordinara, i-a acordat Valeriei Borza, post-mortem, titlul de ,,Cetatean de Onoare al municipiului Caransebes”.

Reproducem, în încheiere, cuvintele pe care Vali Borza le-a rostit în ultimul interviu pe care ziarul ,,Caras-Severinul în 7 zile” i l-a luat: ,,În ciuda problemelor care macina tara de ani multi, România va ramâne mereu draga sufletului meu, locul în care voi reveni ori de câte ori se va ivi ocazia. M-am nascut si am crescut aici, am avut parte de o copilarie frumoasa si, pe oriunde am fost, am afirmat cu mândrie ca sunt românca. Nu mi-a fost niciodata rusine sa spun de unde vin si ce origini am. Iar Caransebesul înseamna pur si simplu acasa, locul cel mai drag, unde locuiesc cei mai importanti oameni din viata mea”.

Sorin ROGOZ