12 ani din 100 ai Societăţii Femeilor Ortodoxe


Recent, la Iaşi au avut loc festivităţile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române, manifestări la care a luat parte şi Monica Iacobescu, preşedinta Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş. Cu acest prilej, ea a prezentat acţiunile desfăşurate în cei 12 ani de la reînfiinţarea acestei structuri în municipiul de pe Timiş şi Sebeş, ele fiind structurate pe două planuri: social-filantropic şi cultural-misionar, ,,Masa pe roţi” pentru bătrâni fiind una dintre acestea. (C. Senco)

La invitaţia Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române (S.O.F.R.) Iaşi, Monica Iacobescu, preşedinta Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş, a participat recent la festivităţile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea S.O.F.R. Manifestările au debutat la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, vechea Catedrală Mitropolitană din Iaşi, cu un Te Deum, urmat de un congres dedicat acestei aniversări. Congresul S.O.F.R. de la Iaşi vine în continuarea celor care au fost organizate de această societate destul de bine cunoscută şi cu activitate care îi permite să fie apreciată. În luna mai a anului 1910, un grup de doamne entuziaste, sub patronajul Bisericii noastre strămoşeşti şi cu sprijinul acordat de Casa Regală, au hotărât să-şi unească forţele. Astfel a luat fiinţă Societatea Naţională a Femeilor Române. La început, aceasta avea sediul doar în Bucureşti, ulterior luând fiinţă filiale în toate oraşele ţării. Ultimul congres a avut loc în anul 1938.

,,Puţine instituţii din ţară pot spune că au 100 de ani de existenţă, chiar dacă vreme de jumătate de secol S.O.F.R. a funcţionat în clandestinitate”, a precizat în cuvântul său Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Cu acest prilej, Monica Iacobescu a prezentat acţiunile desfăşurate, în cei 12 ani de la reînfiinţare, de către Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş, acţiuni structurate în două planuri: social-filantropic şi cultural-misionar. E vorba de „Masa pe roţi”, o activitate ai cărei beneficiari sunt vârstnicii şi care constă în aprovizionarea a 30 de bătrâni cu mâncare caldă şi acordarea acestora a câte două lenjerii de pat, precum şi funcţionarea unei spălătorii dotate cu maşini de spălat, de uscat şi de călcat în vederea curăţării hainelor şi lenjeriilor de pat ale bătrânilor, şi nu numai. În vederea îmbunătăţirii alimentaţiei vârstnicilor, dar şi pentru a le mai însenina viaţa, de Paşti şi de Crăciun, Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş oferă pachete cu alimente de bază bătrânilor pensionari şi asigură masa, cu două feluri de mâncare şi desert, pentru 15 preşcolari şi şcolari, cărora li se mai oferă pachete alimentare şi haine. De asemenea, pentru elevii cu neajunsuri care locuiesc în zona centrală a oraşului, pentru sportivii de performanţă, dar şi pentru câteva persoane cu posibilităţi materiale reduse, împreună cu Primăria municipiului Caransebeş, Societatea Femeilor Ortodoxe asigură masa la cantina socială a Primăriei, iar trei elevi ai Grupului Şcolar Forestier, fără posibilităţi materiale, sunt sprijiniţi să-şi continue studiile. Totodată, Societatea a donat prapuri şi a sprijinit material acţiunile Bisericii ori de câte ori i s-a cerut.

În plan cultural-misionar, la fiecare întâlnire cu membrele societăţii se aniversează personalităţile lunii respective sau ale anului. Astfel, în 2009 au fost aniversaţi Andrei Şaguna (1809-1873), Mitropolitul Ardealului, Georg Friederich Handel (1685-1759), Frederic Chopin (1810-1849), Joseph Haydn (1732-1809), dar şi Maria Tănase, Mozart ş.a. Bibliotecile şcolare ale Liceului Pedagogic „C.D. Loga” şi Liceului Teoretic „Traian Doda” au fost dotate cu cărţi ale autorilor locali, iar în fiecare an, la 24 iunie, se comemorează înaintaşii. Astfel, după Sf. Liturghie, are loc Slujba parastasului, la care sunt pomeniţi fondatorii şi membrii societăţilor de femei trecuţi la cele veşnice, dar şi alte personalităţi înmormântate în Cimitirul „Sfântul Ioan Botezătorul”. În urma accesării unui proiect şi cu fonduri primite de la Consiliul Judeţean, au fost restaurate un număr de 15 morminte din Cimitirul „Sfântul Ioan Botezătorul” şi s-a inaugurat o placă comemorativă.

De asemenea, în luna septembrie a fiecărui an se organizează excursii de o zi la mânăstiri, iar din 2002, când a fost Ziua Mondială de Rugăciune (Z.M.R.) dedicată României, se organizează acest eveniment, în colaborare cu Biserica romano-catolică şi Biserica greco-catolică. Din 2008, Societatea a încheiat un parteneriat cu Şcoala Specială Caransebeş, împreună cu care derulează un proiect numit „Diferiţi, dar egali”. Un alt parteneriat a fost încheiat cu Complexul de servicii sociale „Sfântul Vasile cel Mare”, unde se asigură adăpost pentru mame singure cu copii şi au fost încheiate parteneriate cu toate şcolile din Caransebeş, pe care le-a sprijinit cu diferite ocazii.

„Activităţile sunt numeroase, dar toate acestea nu s-ar putea realiza fără ajutor, în primul rând donaţii. Donaţia este un act voluntar, făcut în scopuri religioase, menit să susţină întregul popor al lui Dumnezeu. De aceea trebuie să specificăm şi faptul că suntem ajutaţi de Societatea elveţiană <<Viitor – Zukunft mit Rumänien>>, cei care oferă, an de an, rechizite, dulciuri, îmbrăcăminte elevilor caransebeşeni, dar şi ajutor financiar. Apoi, suntem sprijiniţi şi de oameni cu suflet, care oferă donaţii şi sponsorizări, de doamne inimoase care se întâlnesc săptămânal pentru a mai lucra câte un şorţ sau o perniţă de scaun, pentru a împleti ciorapi groşi sau mănuşi, câte o bluziţă de copii sau o vestă. Toate acestea se vor vinde mai târziu în bazar, pentru a putea strânge fonduri necesare desfăşurării activităţilor social-filantropice”, ne-a declarat Monica Iacobescu.

Carmen SENCO