Peste 90 de persoane din Armeniș, Teregova și Cornereva au participat la cele două ediții ale cursului susținut de către Agenția Națională a Zonei Montane, la invitația Rewilding România, care oferă cunoștințele practice și teoretice necesare deschiderii unui Punct Gastronomic Local.
Cea de a doua ediție a manifestării a avut loc în perioada 6-9 mai și a reunit 49 de persoane, după ce la prima ediție, din luna februarie, locurile au fost suplimentate pentru a primi 43 de participanți.
„Interesul turistic al zonei a crescut odată cu întoarcerea zimbrilor în Munții Țarcu și ne bucurăm să vedem mobilizarea și deschiderea locuitorilor de a contribui la transformarea zonei într-o Destinație Gastonomică de interes european.
La această ediție l-am avut invitat pe Dan Liuț, realizatorul emisiunii «Sarea în Bucate», de la TVR, care le-a vorbit cursanților despre importanța punctelor gastronomice locale în păstrarea și promovarea patrimoniului culinar regional.
În plus, cursanții au primit două mesaje video din partea unor personalități cu impact în domeniu. Teodor Frolu, antreprenor cultural și vicepreședinte al Asociației «Ivan Patzaichin – Mila 23», a fost un actor esențial în procesul prin care conceptul de PGL a fost adus în legalitate, împreună cu regretatul Ivan Patzaichin. În mesajul său, Frolu a subliniat că PGL-urile pot deveni «custozi de tradiție» și pot contribui la revitalizarea satelor prin turism cultural și experiențial.
Dorian Lungu, președintele Asociației Gastro Local și fondatorul Platformei naționale GastroLocal, a vorbit despre importanța calității, a ingredientelor locale și a implicării comunităților în dezvoltarea unui turism autentic și sustenabil. El a accentuat că un PGL trebuie să folosească minimum 70% ingrediente provenite din gospodăria proprie sau din vecinătate, consolidând astfel economia locală”, se arată în comunicatul semnat de Paula Bora– Manager de Dezvoltare a Comunităților Locale.
Organizatorii își doresc să îi susțină și în continuare pe cei care doresc să își deschidă un Punct Gastronomic Local prin: ateliere despre condițiile sanitare care trebuie îndeplinite, noțiuni de gestiune primară și sănătate financiară, sprijin pentru calcularea echitabilă a prețurilor, colaborare cu voluntari de la facultățile de design și arhitectură pentru amenajarea estetică a spațiilor de servire, schimburi de experiență cu alte PGL-uri de succes din țară, ateliere gastronomice cu bucătari consacrați, care îi vor ajuta pe localnici să redescopere și să valorifice rețetele tradiționale ale zonei.
„Mulțumim celor de la Agenția Națională a Zonei Montane – Alisa Cotoroianu și Georgel Loga, pentru răbdare și dedicare, Floarea Gherga și Ianas Gherga pentru găzduire, Brutăria Dospita pentru gustări și, bineînțeles, colegelor noastre Paula Bora și Stefania Bijan pentru organizare”, se mai arată în respectivul comunicat.
Sonia BERGER