Caraş-Severinul, „Cenuşăreasa” Regiei Romsilva!



La sfârşitul săptămânii trecute, prefectul judeţului, Cristian Gâfu, i-a însoţit pe ministrul Afacerilor interne, Marcel Vela, şi pe ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, în vizita pe care aceştia au efectuat-o în Caraş-Severin.
Prima oprire a celor doi miniştri a fost în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, unde Costel Alexe a apreciat că, deşi deţine cele mai mari şi mai valoroase păduri ale României, Caraş-Severinul este Cenuşăreasa Regiei Romsilva, şi a catalogat ca inadmisibil managementul defectuos din ultimii ani al Direcţiei Silvice Caraş-Severin, urmând ca în viitorul apropiat să fie anunţate măsurile coercitive care vor fi luate în ceea ce priveşte această instituţie.
Ministrul Mediului a mai anunţat că în Parlament vor fi supuse votului amendamente prin care toate pădurile din parcurile naţionale şi orice tip de rezervaţie naturală vor fi protejate suplimentar şi nu se va mai permite tăiatul „la ras”. Astfel, celor care vor fi prinşi transportând lemn tăiat ilegal, pe lângă întocmirea unor dosare penale, li se vor confisca mijloacele de transport folosite la transportul lemnului. Costel Alexe a declarat ferm că ministerul pe care îl conduce nu va umbla cu jumătăţi de măsură şi că legea va fi aplicată cu stricteţe.
De asemenea, ministrul a ridicat problema Deponeului de la Lupac şi a mustrat Consiliul Judeţean Caraş-Severin pentru tergiversarea operaţionalizării acestui obiectiv, exprimându-şi speranţa că în perioada următoare această instituţie va preda amplasamentul către câştigătorul licitaţiei pentru operarea deponeului.
Costel Alexe a mai anunţat că, până la finele acestui an, se va legifera Sistemul de garanţie al ambalajelor şi oamenii vor putea recicla, primindu-şi înapoi această garanţie pe ambalaj, cum se procedează şi în ţările occidentale.
Bianca METEŞ