Caransebeşul face patru Cetăţeni de onoare


Municipiul Caransebeş se va îmbogăţi, în curând, cu patru Cetăţeni de onoare, hotărârea fiind luată în ultima şedinţă a Consiliului local, de vineri, 27 octombrie. Aleşii municipali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acordarea acestei distincţii sportivelor Patricia-Maria Ţig, Liliana Dragomir (fostă Danci), precum şi căpitanilor Cosmin Ilie şi Dănuţ Nicola.

Patricia Ţig s-a născut la Caransebeş, în anul 1994. Primul contact cu sportul l-a avut la o vârstă fragedă, la Sala de sport a Clubului Sportiv Şcolar din municipiu. A început să practice tenisul de câmp la ICMRS Galaţi, în anul 2002. A câştigat numeroase turnee naţionale şi internaţionale de juniori începând cu vârsta de 12 ani, în prezent ea fiind componentă a echipei de FED CUP a României. Este multiplă campioană a României la categoriile de vârstă 14 şi 16 ani, şi apoi la senioare, la simplu, dublu şi dublu-mixt. În 2009 a câştigat selecţia naţională în vederea participării, sub egida COSR, la Festivalul Olimpic al Tineretului de la Tampere – Finlanda, unde a ajuns în sferturi de finală în proba de simplu. În august a participat la Campionatele Europene de Tenis pe Echipe, unde România a obţinut medalia de bronz. Începând din 2008, la numai 14 ani, a participat şi la turnee de senioare. De-a lungul timpului, a câştigat 12 turnee ITF senioare în proba de simplu şi patru turnee la dublu. Din anul 2014, a început să participe la Circuitul WTA, astfel că în luna aprilie 2017 a ajuns pe locul 83 în acest clasament.

Liliana Dragomir s-a născut în anul 1990, la Cornuţel Banat, comuna Păltiniş. Între anii 2003 şi 2008, a practicat atletismul fiind legitimată la Clubul Sportiv Şcolar Caransebeş, în 2009 şi 2010 a avut dublă legitimare, CSŞ Caransebeş – CSM Reşiţa, în 2011 şi 2012 a fost legitimată la CS Olimpia Bucureşti, iar din 2013 şi până în prezent, din nou la CSM Reşiţa. De-a lungul timpului, a fost selecţionată de 27 de ori în echipa naţională de atletism, respectiv 19 selecţii în echipa de seniori, cinci în echipa de tineret şi trei în echipa de juniori, fiind multiplă medaliată cu aur, argint şi bronz la campionatele naţionale şi internaţionale la care a participat. Este Maestră a sportului.

Cosmin Ilie s-a născut la Lugoj, în anul 1977. A început practicarea sportului de performanţă la vârsta de 9 ani, făcând lupte libere până la 16 ani. În 1999 s-a angajat la Detaşamentul de Pompieri Caransebeş, unde, pe lângă atribuţiile profesionale, practica sportul şi pregătea Lotul de concurs al Unităţii. A obţinut medalii de aur şi argint la Campionatele de atletism şi cros ale Ministerului Afacerilor Interne, la proba de săritură în lungime, în anii 2005, 2006, şi 2011-2016. Este multiplu campion naţional la fazele finale ale Concursurilor profesionale ale Servicilor pentru Situaţii de Urgenţă, la probele Pista cu obstacole, Scara de fereastră şi Ştafeta 4×100 m, şi a obţinut medaliile de aur la Concursurile Balcanice ale Pompierilor, desfăşurate în Grecia, Turcia şi Bulgaria. De la recentele concursuri profesionale desfăşurate în Statele Unite ale Americii, s-a întors cu două medalii de aur (400 m şi 800 m), trei de argint (săritura în lungime şi ştafetele de 4×100 m şi 4×400 m), şi două de bronz (triplu-salt şi 100 m).

Dănuţ Nicola s-a născut la Orşova, în anul 1976, actualmente fiind domiciliat în Caransebeş. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, Emblema de Onoare a Armatei Române, cu însemn de război, şi Emblema de Onoare a Forţelor Terestre. În anul 2007, a fost încadrat la Comandamentul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Banat”, Timişoara, pe timpul executării unei misiuni de patrulare în Irak fiind rănit, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, suferind astfel o serie de afecţiuni. Cu toate acestea, a participat cu echipa de volei care a reprezentat România la evenimentul internaţional „Invictus Games Toronto 2017”, unde au fost prezenţi militari ai mai multor state aliate sau partenere.

Bianca METEŞ