Din istoria fotbalului caransebeşean (VIII)


Ziarul „Viitorul Graniţei’’, din 22 Noiembrie 1925, nr. 46, Caransebeş

Redactor şef, Prof. Dr. Dimitrie Cioloca.

Cronica sportivă

C.S. „Grănicerul” Caransebeş – „Kadima” Timişoara = 2 – 0.

Ceace am prevăzut în numărul trecut al ziarului nostru asupra jocului avansat şi din ce în ce mai frumos al echipei „Grănicerului” s’a adeverit şi Dumineca trecută, când a bătut cu evidentă superioritate echipa timişoreană „Kadima”, clasată în categoria a II-a, între cele mai puternice echipe. Avântul formidabil, tehnica apreciabilă a jucătorilor noştri au stârnit admiraţia şi satisfacţia publicului român şi german, care a aplaudat frenetic cele două puncte marcate de echipa „Grănicerului”.

Grănicerul se prezintă în următoarea formaţie: Gherman – Almăjan, Trinksz – Brânda, Polgar, Wild – Bucşi, Zimmer, Juhasz, Martincsek, Deutsch.

La ora 3 şi 10 oaspeţii încep jocul. Nu reuşesc să ducă mingea spre poarta „Grănicerului”. Apărarea şi halfii zădărnicesc orice atac, plasând mingea înaintaşilor noştri, cari în timpul întregei reprize prime joacă în faţa porţii „Kadimei”. Se crează poziţii după poziţii, foarte favorabile, cari însă rămân neexploatate, fără rezultat. „Kadima” se aranjează mai mult pentru apărare şi fiind favorizată de mult noroc şi în deosebi de şouturile pe lângă poartă, peste poartă ale înaintaşilor noştri, determină în prima repriză un rezultat nul. După pauză „Grănicerul” joacă contra vântului. „Kadima” se instalează în faţa porţii echipei noastre timp de 10 minute, fără a putea exploata situaţia graţie apărării admirabile a lui Gherman şi a degajărilor sigure şi remarcabile ale fundaşilor Almăjan şi Trinksz. „Grănicerul”, ajutat de apărare şi de atacurile excelente ale halfilor Polgar, Wild şi Brânda, plasează jocul iarăşi în faţa porţii „Kadimei”. Din desele atacuri se fac multe puncte de „corner” în favoarea „Grănicerului”. Unul aduce primul punct. Deutsch bate frumos, Bucşi o prinde şi printr’un şut cu capul ce poate să facă fală ori cărei echipe de primul rang, trimite mingea în poarta „Kadimei”. După începere „Grănicerul” trece iarăşi la atac, fără rezultat. Pentru un mic incident arbitrul Kovacs scoate din joc pe cel mai bun jucător al nostru, pe Bucşi. „Grănicerul” continuă atacul cu multă vehemenţă şi marchează, din passul admirabil al lui Zimmer, prin centrul Juhasz, al doilea punct.

Mai sunt câteva minute de jucat, dar arbitrul Kovacs, care şi-a uitat datorinţa de a fi atent numai la joc, prin atitudine inexplicabilă şi regretabilă, se supără pe o observare inofensivă şi ce i s’a adresat din public şi poate şi din motivul că rezultatul era aşa cum şi era – şi cum orice cetăţean al oraşului nostru îl dorea să fie – şi opreşte jocul. „Kadima” a rămas înfrântă, iar „Grănicerul” a repurtat o nouă victorie de care, cu drept cuvânt, se poate mândri.

Ziarul „Viitorul Graniţei”, din 29 Noiembrie 1925, nr. 48, Caransebeş

Redactor şef, Prof. Dr. Dimitrie Cioloca.

Cronica sportivă

Grănicerul” Caransebeş – „Sparta” Timişoara = 1 – 2.

Duminecă, în 22 noiembrie curent (1925), Clubul Sportiv „Grănicerul”, potrivit programului său frumos de a avea adversari echipe din ce în ce mai bune, a aranjat o emulare prietenească cu formaţia de categoria primă a Clubului „Sparta” din Timişoara. Rezultatul jocului nu este cel real, cel adevărat şi conform muncei şi puterilor dovedite de cei doi adversari. În prima repriză „Grănicerul”, ajutat de excelenta apărare şi halfii Gherman – Almăjan, Trinksz – Brânda, Polgar – Wild, atacă mai mult şi provoacă situaţii favorabile în faţa porţii „Spartei”, cari însă nu se traduc în puncte fie din norocul „Spartei”, fie din intervenţiile târzii ale înaintaşilor noştri. Jocul se plasează dela poartă la poartă fără a se marca nici un singur goal din partea ambelor echipe. Repriza a doua se începe cu atacul „Spartei”, care reuşeşte să trimită mingea în poarta „Grănicerului” prin frumoase passuri şi printr’un şout ce nu se putea apăra. Atacul se continuă cu vehemenţă, dar apărarea „Grănicerului” intervine la timp şi împiedică alte puncte. După aceia „Grănicerul” începe un atac frumos, care se termină prin centrul echipei cu un goal în poarta „Spartei”. Ultimul punct şi cel ce asigură victoria oaspeţilor se face dintr’o lovitură de pedeapsă, mingea strecurându-se în mod inexplicabil, prin mulţi jucători ai „Grănicerului”, în poarta acestuia. „Grănicerul” luptă din răsputeri pentru egalare, dar fără mult noroc nu mai poate schimba rezultatul. Arbitrul D. G. Fakelmann a fost imparţial şi corect. Cu această emulare se încheie sezonul de toamnă, care în partea ultimă pentru „Grănicerul” a fost un timp de glorie. Felicităm conducerea şi jucătorii pentru munca frumoasă ce au depus-o pe terenul educaţiei fizice a tineretului nostru.

……………………..

Am transcris mai multe articole din ziarul local „Viitorul Graniţei”, cu scopul de a da posibilitatea cititorilor mai tineri şi vârstnici să vadă în ce atmosferă şi cum au jucat pionierii fotbalului caransebeşean şi cum au fost scrise cronicile sportive din acea vreme. (Va urma)

Prof. Octavian VOICĂU