75 de ani de la începutul deportării germanilor în fosta Uniune Sovietică



Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu spijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, al Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” din Reşiţa și în colaborare cu Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița vor organiza vineri, 9 octombrie, de la ora 13, la sediul instituţiei caransebeşene, o expoziție de artă plastică dedicată deportării germanilor în fosta Uniune Sovietică.
Vor fi expuse lucrări realizate de Doina şi Gustav Hlinka, precum şi de Viorica Ana Farkas, membri ai Cercului de creație plastică „Deutsche Kunst Reschitza”, de George Molin și Marianne Florea, membri ai Cercului de sculptură „Jakob Neubauer”, ambele ale Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, și de Michael Messer (Sânmartin/Banat, astăzi Augsburg/Germania), am fost informaţi de reprezentanţii Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.
Deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică este o fațetă a evenimentelor numite Strămutarea germanilor după al Doilea Război Mondial, operaţiune care a constat în acțiuni de deportare în masă în Uniunea Sovietică a unei părți din populația civilă de origine germană, acțiuni care au avut loc nu numai în România, ci în toate țările foste aliate cu Germania și care au ajuns sub influența sovietică în urma Tratatului de la Ialta, din 1945. Aceste deportări au fost considerate drept o răzbunare împotriva celor care au declanșat dezastruosul război. Ele au încălcat însă dreptul internațional.
În Caraș-Severin, la începutul acestui an mai erau în viață doi deportați în Bocşa, trei la Caransebeş, unul la Gărâna, nouă la Reşiţa şi unul la Văliug.
Acțiunea se desfășoară în cadrul celei de a XXX-a ediţii a Decadei Culturii Germane în Banatul Montan. (B. Meteş)