500 de milioane de euro, pentru proiecte în mediul rural


Recent, la sediul Prefecturii Caraș-Severin a avut loc o întâlnire între reprezentanții administrațiilor locale din mediul rural și cei ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ai Centrului Regional 5 Vest și ai Fondului de Garantare, scopul reuniunii fiind acela de a explica primarilor cărășeni avantajele măsurilor cuprinse în noul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Aceasta pune la dispoziția Consiliilor locale comunale peste 500 de milioane de euro.

Ne adresăm reprezentanților comunelor, în ideea de a-i face să înțeleagă pe primari anumite aspecte care sunt nu atât de bine precizate în ghiduri, pentru a putea să aibă, nu niște proiecte eligibile, ci niște proiecte care să se soldeze la un moment dat și cu semnarea contractului de finanțare. Vorbim de investiții în zona de infrastructură rurală, investiții pe zona de apă, apă uzată, investiții care vizează reabilitarea infrastructurii rutiere de interes local, drumuri comunale, străzi, investiții care vizează realizarea sau edificarea de grădinițe și creșe. Ca și element de noutate, putem vorbi și de modernizări și dotări ale liceelor, în situațiile în care acestea există în zona rurală. De asemenea, ca element de noutate, vorbim de investiții sau proiecte care vizează restaurarea și conservarea obiectivelor de patrimoniu de interes local”, a declarat Iulian Bucătaru, director general-adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Până în prezent, însă, o singură localitate din Caraș-Severin, respectiv Ezerișul, a depus proiecte pe noul PNDR, deși pe vechiul program, care se va finaliza peste aproximativ două luni, județul nostru a fost fruntaș în ceea ce privește numărul de proiecte depuse și finanțate, în Caraș-Severin fiind atrase fonduri de peste 20 de milioane de euro. 

Primarul comunei Ezeriș, Ioan Rusu, cel care a depus proiecte atât pe noul, cât și pe fostul PNDR, precum și pe SAPARD, a declarat: „A fost destul de greu, în sensul că legislația noastră nu a fost armonizată și nici la ora actuală nu este armonizată complet la normele Uniunii Europene. Pe vechiul program, sau vechile programe, pentru că a fost vorba și de PNDR și de SAPARD, am accesat șase proiecte, suma totală fiind de peste 5 milioane de euro, și mă refer aici la rețelele de apă-canal, modernizare de străzi, centru de zi pentru persoane vârstnice, modernizare-dotare scenă la Căminul cultural de la Ezeriș, drumuri agricole, centru de informare turistică, drumuri forestiere”.

Pe noul PNDR, Ioan Rusu și-a propus să atragă finanțare pentru realizarea a două drumuri agricole, reabilitarea căminului cultural și a aproximativ 5 kilometri de străzi din comună.

Bogdan NAUM