5 milioane de euro pentru Spitalul din Caransebeş!


În prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale şi ai conducerii Spitalului, luni, 2 septembrie, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei a avut loc semnarea contractului de finanţare pentru Proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea activităţilor de ambulatoriu în specialitatea radiologie-imagistică medicală şi TBC din Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş”. Documentul a fost semnat de primarul municipiului, Marcel Vela, în calitate de reprezentant al beneficiarului – Consiliul Local –, şi de Sorin Maxim, directorul general a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest. Proiectul va primi finanţare prin Regio – Programul Operaţional Regional, în cadrul Axei prioritare 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.1, „Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”.

Proiectul – a spus Marcel Vela – are ca principal obiectiv îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală din Caransebeş şi din cele 198 de localităţi limitrofe, răspândite pe o suprafaţă de 8.504 kmp, arondate unităţii spitaliceşti din municipiu, pentru asigurarea unui acces egal al cetăţenilor la serviciile de sănătate, în vederea asigurării unui înalt nivel de protecţie a sănătăţii, precum şi şanse egale de acces la noi servicii medicale.

Odată cu primirea finanţării de aproape 5 milioane de euro, la Spitalul din Caransebeş vor putea fi cumpărate un număr de 13 echipamente medicale de specialitate înalt tehnologizate, respectiv angiograf multifuncţional, mamograf digital, aparat radiologie dentară panoramică, aparat radiologie dentară retroalveolară, aparat developare clasică automat, imprimantă profesională pe film diagnostic, C-arm mobil, aparat grafie digitală dispensar TBC, aparat grafie digitală în urgenţă, sistem printare pe hârtie, staţie pacs de mare capacitate, detector digital pentru aparat roentgen clasic şi aparat rezonanţă magnetică nucleară (RMN).

Proiectul – a mai spus primarul municipiului, Marcel Vela – face parte dintr-un plan mai amplu, fiind coroborat cu servicii complementare actului medical, din acest „complex” făcând parte încă două proiecte semnate în ultima lună, respectiv „Managementul comun pentru situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră Caransebeş – Juzno-Banatski”, prin intermediul căruia, în parteneriat cu sârbii, vor fi achiziţionate 3 drone (aparate de zbor teleghidate, fără pilot), şi cel privind înfiinţarea, pe Aeroportul din municipiu, a unei Unităţi Speciale de Aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne, care va avea în dotare un elicopter SMURD.

„În contextul reînfiinţării regiunilor, această Zonă Vest se va putea baza în viitor pe Caransebeş nu doar ca pe un punct important de dezvoltare economică, ci, iată, de acum, şi pe unul de importanţă medicală în situaţii de urgenţă, cu spital şi cu tot ceea ce ţine de un pol de dezvoltare locală în context regional”, a mai adăugat Marcel Vela, care a ţinut să precizeze că acest proiect nu ar fi existat fără sprijinul Agenţiei pentru Dezvoltare Vest.

Odată cu achiziţionarea de echipamente medicale de ultimă generaţie, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş va sta la dispoziţia cetăţenilor din municipiu şi din localităţile limitrofe cu şase noi servicii medicale, printre care se numără mamografie digitală, radiologie dentară, angiografie coronariană sau periferică şi rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Totodată, prin implementarea acestui proiect se urmăreşte scăderea cu peste 70 la sută a pacienţilor redirecţionaţi spre alte unităţi medicale din cauza lipsei de echipament specializat, precum şi scăderea cu 85 la sută a timpului necesar pentru diagnosticare şi tratament.

În ceea ce priveşte clădirea spitalului, aici vor fi efectuate lucrări de reabilitare şi modernizare pe o suprafaţă de 723 mp, vor fi reorganizate spaţiile existente, prin recompartimentări şi reaşezarea funcţiunilor, precum şi crearea spaţiilor necesare amplasării noii aparaturi, vor fi create în ambulatoriu facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi şi vor fi reabilitate instalaţiile electrice şi sanitare şi vor fi montate instalaţii pentru climatizarea şi filtrarea aerului.

„Pentru Caransebeş, implementarea acestui proiect înseamnă trei lucruri importante. În primul şi în primul rând, creşterea calităţii serviciilor medicale, în al doilea rând înseamnă o integrare a serviciilor medicale într-un sistem mai amplu, deoarece noi accesăm fonduri europene şi pentru situaţii de urgenţă, iar în caz de dezastre sau calamităţi vom fi pregătiţi, dotaţi cu aceste aparate moderne, pentru a interveni în mod operativ în salvarea de vieţi. În această zonă este necesară şi înfiinţarea Unităţii Speciale de Aviaţie a M.A.I., de intervenţie alpină, care şi ea vine în sprijinul ideii de a ajuta cetăţenii nu doar din Caransebeş, ci din întreg Banatul Montan. Cel de al treilea lucru important pentru municipiu constă în faptul că în Spitalul Municipal de Urgenţă putem spune de acum că toate cazurile rezolvate în timp util, ceea ce însemană diagnosticarea pacienţilor, internarea, tratamentul şi externarea, vor fi mult reduse, tocmai prin ceea ce înseamnă creşterea calităţii serviciilor medicale, şi dezvoltarea acestora, ceea ce, în final, va duce la o eficienţă sporită a contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, venituri mai mari la spital şi, evident, un buget acceptabil pentru dezvoltare şi pentru a ne orienta, împreună cu celelalte autorităţi din zonă, spre etapa a doua a dezvoltării serviciilor medicale, astfel încât să creştem regimul hotelier pentru pacienţi, să reabilităm clădirea spitalului, să o modernizăm, să o estetizăm. Creşterea calităţii serviciilor medicale este un palier, dar, în acelaşi timp, vor fi înfiinţate şi unele noi, cum ar fi mamografia digitală, care duce la prevenţia cazurilor medicale grave, pentru zona stomatologică avem aceste radiografii panoramice dentare, dar cele mai importante servicii care se nasc în Caransebeş sunt toate aceste investigaţii de angiografie coronariană pentru bolnavii cardiaci, şi, nu în ultimul rând, rezonanţa magnetică nucleară, sau RMN-ul, investigaţii care până acum se făceau doar în zona privată, în Timişoara, cu pregătiri şi cu programări de ordinul săptămânilor sau chiar al lunilor. Ei, bine, toate aceste noi servicii medicale, în plus faţă de cele care există şi se modernizează în mod normal, duc la creşterea calităţii serviciilor medicale, la o eficienţă a contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate şi la intervenţii şi investigaţii rapide în a diagnostica o boală şi a aplica tratamentul pentru salvarea pacienţilor”, a concluzionat Marcel Vela.

„Este un proiect pe zona de servicii sociale şi medicale, inclusiv zona de intervenţii în situaţii de urgenţă, un proiect care este foarte important, pentru că rezolvă o mare problemă din punct de vedere al actului medical, în sensul de a ajuta pe zona de diagnosticare, toate echipamentele fiind de ultimă generaţie, la fel şi amenajările unde vor fi montate acestea sunt la standarde înalte, lucru care cred că va ajuta foarte mult atât Caransebeşul, cât şi zona Banatului Montan, pentru că şi capacitatea şi potenţialul acestor echipamente pot deservi o zonă foarte întinsă. Proiectul are o valoare generoasă, aproape 5 milioane de euro, şi sperăm ca, în cel mai scurt timp, după organizarea licitaţiei, să se înceapă lucrările, termenul pe care şi l-a asumat beneficiarul, respectiv Consiliul Local Caransebeş, fiind de un an pentru rezolvarea tuturor problemelor, contractul intrând în vigoare la data semnării lui, adică azi (luni, 2 septembrie – n.r.)”, a spus şi directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Proiectul, de fapt, a demarat în urmă cu 3 ani, la iniţiativa medicului Călin Grozăvescu, cel care a adus la cunoştinţa administraţiei locale care sunt nevoile spitalului şi ce aparatură ar trebui achiziţionată. „Datorită unor particularităţi legale şi administrative ale ambulatoriului nostru de specialitate, am reuşit să accesăm mai mulţi bani decât am vrut iniţial. La început, am dorit o simplă digitalizare a compartimentului de radiologie, ca să poată fi disponibil şi în alte secţii, în alte oraşe, în alte ţări, pentru că se cunoaşte că în România este o penurie de cadre medicale, şi, după ce am văzut că putem să accesăm mai mulţi bani decât era iniţial estimat, ne-am gândit să extindem şi pentru aparatură de ultra-înaltă performanţă, acest tip de RMN este foarte rar, fiind doar câteva în toată Europa. Vom putea lucra şi în cercetare, vom putea, cu aceste aparate, inclusiv să operăm pe terenul de tratament, respectiv infarctul miocardic, pacienţii de la ortopedie, neurochirurgie, şi sperăm să putem face contracte de cercetare cu alte spitale. Trebuie spus că, prin digitalizare, avem acces oriunde în lume, putem să discutăm cu orice profesor universitar din Grecia, din Statele Unite, din Bucureşti, ceea ce va ajuta foarte, foarte mult activitatea noastră practică. Şi să sperăm că aparatura maedicală pe care o avem va acţiona ca un magnet asupra cadrelor medicale, care pleacă din ţară tocmai pentru că nu au cu ce să lucreze, şi vor veni aici, la Caransebeş”, a spus dr. Călin Grozăvescu.

Proiectul – la scrierea căruia şi-au adus contribuţia Anamaria Pipernea, împreună cu Gabriela Bănăduc, de la Compartimentul Proiecte-Programe al Primăriei – are o valoare de 20 de milioane de lei, din care 15,8 milioane sunt bani nerambursabili, contribuţia administraţiei caransebeşene fiind de 372.000 de lei. Durata implementării este de un an.

Adrian CRÂNGANU