„Taină şi mărturisire”, la Caransebeş


Volumul intitulat „Taină şi mărturisire”, editat de Episcopia Caransebeşului, a văzut recent lumina tiparului. Cartea cuprinde comunicările ce au fost susţinute cu ocazia Simpozionului Internaţional „Credinţă şi mărturisire”, desfăşurat în perioada 2-4 mai, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de Teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice, de la Facultăţile de Teologie din ţară.

De menţionat faptul că, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2011 să fie declarat „Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română”. Este, prin urmare, un an dedicat Familiei creştine.

Centrul eparhial de la Caransebeş a promovat în ultimii ani şi comemorări ale personalităţilor sau evenimentelor locale cu semnificaţie istorică importantă. Pentru Episcopia Caransebeşului, anul 2011 este şi cel ce marchează 70 de ani de la întronizarea episcopului-martir Veniamin Nistor în scaunul vlădicesc din acest oraş. Întronizarea s-a făcut duminică, 24 august 1941. Încă de la începutul activităţii sale ierarhice, episcopul Veniamin şi-a pus toată dragostea pentru Biserică şi slujitorii ei. A fost un arhiereu cu mare deschidere spre duhovnicie, dar şi un bun organizator. În timpul păstoririi sale, eparhia a prosperat economic, s-au pus bazele unei asistenţe sociale organizate, iar cultura teologică s-a întărit.

În urma transformărilor politice petrecute în ţara noastră începând cu anul 1948, rolul şi importanţa istorică a Ortodoxiei Româneşti au fost diminuate considerabil de regimul comunist. Episcopul Veniamin Nistor a fost obligat să se retragă, ca pensionar, la Alba Iulia, unde a îndeplinit funcţia de stareţ al Mânăstirii „Sfânta Treime“. La 5 februarie 1963, în vârstă de 77 ani, a trecut la Domnul şi a fost înmormântat lângă schitul „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Alba Iulia.

Astfel, în volumul intitulat „Taină şi mărturisire” se regăsesc o serie de comunicări susţinute cu prilejul Simpozionului Internaţional „Credinţă şi mărturisire”, cu referire la cele două importante evenimente, respectiv Anul Familiei Creştine şi amintirea ierarhului Veniamin Nistor.

În perioada următoare, Episcopia Caransebeşului va mai edita alte două lucrări. Este vorba despre un volum contribuţie monografică la istoria eparhiei şi un album ilustrat al mânăstirilor din zona Banatului Montan.

Liviu DINU