Ziua Armatei, ca lecţie de istorie


Sărbătorită pentru prima oară în 2 octombrie 1951, iar apoi, oficial, din anul 1959, ca Zi a Forţelor Armate, şi în acest an, la 25 octombrie, caransebeşenii au adus un omagiu Eroilor Neamului jertfiţi în luptele pentru Apărarea Patriei, dar şi militarilor care azi slujesc, cu credinţă şi devotament, România, între graniţele sale sau pe teatrele de operaţiuni din întreaga lume.

Pe o vreme care şi ea a îmbrăcat haine de sărbătoare, vineri, 25 octombrie, în Parcul „General Ioan Dragalina” din Caransebeş a avut loc ceremonia dedicată aniversării Zilei Armatei Române, la care, pe lângă locuitorii municipiului, veniţi în număr mare la statuia Generalului-erou din Primul Război Mondial, au fost prezenţi prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova şi Ionesie Ghiorghioni, primarul Marcel Vela, P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, viceprimarul Cornel Galescu, city-managerul Nicolae Borcean, viceprimarul oraşului Oţelu Roşu, Magda Lungu, care a condus o delegaţie a Primăriei din capitala Văii Bistrei, consilieri locali şi judeţeni, cadre militare şi ale Ministerului Afacerilor Interne, veterani de război, dar şi mulţi tineri.

După un Te Deum, oficiat de un sobor de preoţi în fruntea căruia s-a aflat P.O. Liviu Drăgan, protopopul Caransebeşului, a vorbit protosinghelul Casian Ruşeţ, secretar eparhial al Episcopiei, care, în discursul său, a amintit de legătura indivizibilă, existentă, de-a lungul vremii, între Biserică şi Armata Română. „Cel mai bine cred că ilustrează acest lucru faptul că, în Imnul Naţional, există un vers care spune «Preoţi cu Crucea-n frunte, căci Oastea e creştină»”, a încheiat părintele Casian.

În continuare, lt.-col. ing. Viorel Petrariu, comandantul Garnizoanei Caransebeş, a vorbit despre semnificaţia zilei de 25 Octombrie. „Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, această dată a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care Ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost în slujba ei. La 25 Octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate a ţării aflată sub ocupaţie străină – oraşul Carei. Prin lupte grele şi sângeroase şi fapte de eroism, Armata Română a reîntregit Transilvania, din al cărei trup fusese răpită partea de nord-vest, prin odiosul Dictat de la Viena. Mii de militari au căzut vitejeşte în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj, Oradea, Satu Mare şi Carei, în total peste 50.000 de militari. Odată cu încheierea acţiunii de eliberare a teritoriului Patriei, după 25 Octombrie 1944, Armata Română a participat la luptele pentru eliberarea Ungariei, a Cehoslovaciei şi a părţii de nord-est a Austriei. Cu un efectiv total de peste 530.000 de luptători, din care au pierit 169.000 de eroi, Armata Română a parcurs peste 170.000 de kilometri de la Marea Neagră până în Cadrilaterul Boemiei, a eliberat peste 12.000 kmp de sub ocupaţie străină, a traversat prin lupte grele 20 de masive muntoase, a forţat 12 cursuri mari de apă şi a eliberat peste 3.000 de localităţi, dintre care 53 de oraşe”, a spus lt.-col. ing. Viorel Petrariu. Comandantul Garnizoanei Caransebeş a mai precizat că, pe Frontul de Vest, efortul economic al României a însemnat peste 1 miliard de dolari, ceea ce reprezenta de mai mult de patru ori bugetul ţării pe exerciţiul financiar 1937-1938, zilnic contribuţia pe Frontul antihitlerist fiind de aproape 5 milioane de dolari.

În discursul său, Ilie Iova, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, s-a făcut purtătorul omagiului adus de forul pe care l-a reprezentat, personal al preşedintelui Sorin Frunzăverde, celor care nu au putut sărbători această zi, fiind înălţaţi la Ceruri. „Ce este mai dureros e că, şi astăzi, militari ai Armatei Române se jerfesc pentru îndeplinirea tratatelor şi angajamentelor pe care România le are cu NATO. Doresc ca în numele meu şi al Consiliului Judeţean să vă urez «La mulţi ani!», şi să îndepliniţi şi în continuare, cu aceeaşi sârguinţă şi profesionalism, toate misiunile asumate prin tratatele la care România este parte”, a mai spus fostul viceprimar al municipiului Caransebeş.

Prefectul Silviu Hurduzeu a vorbit despre importanţa acestei zile pentru România, atunci când, în urmă cu 69 de ani, ultima palmă de pământ românesc a fost eliberată. „Sărbătorim azi Ziua Armatei Române, comemorăm eroii ei căzuţi de-a lungul timpului în Războiul de Independenţă, în cele două Războaie Mondiale, fie, mai nou, în teatrele de operaţii, în misiuni specifice, datorate apartenenţei României la Organizaţia Atlanticului de Nord. Astăzi, Armata Română tinde să devină o armată modernă, de profesionişti, o armată care, pe lângă datoria ei supremă, aceea de a apăra teritoriul naţional, trebuie să îşi îndeplinească şi îndatoririle care ne revin ca ţară membră a NATO. Mă bucur foarte mult că astăzi, la Caransebeş, sunt extrem de mulţi elevi. Astăzi putem spune că aici, în Parcul Dragalina, asistăm la o veritabilă lecţie de istorie, o lecţie pentru copiii noştri, pentru nepoţii noştri, o lecţie în care vorbim despre eroismul şi jertfele Armatei Române, o instituţie fundamentală a Statului nostru, o instituţie care, alături de Biserică, se află pe primele locuri ale încrederii românilor”, a mai spus Silviu Hurduzeu.

„Astăzi este o zi de sărbătoare pentru militarii glorioasei Armate Române. În această zi ne mândrim cu voi şi vă cinstim. În numele meu şi al colegilor din Parlamentul României, vă mulţumim pentru toate sacrificiile făcute pentru independenţa ţării, pentru a asigura un Stat de drept şi un Stat democratic. Cinste vouă! Totodată, aş vrea ca, în această zi de 25 Octombrie, să-i spun «La mulţi ani» şi celui datorită căruia a fost posibilă această zi, când ultima palmă de pământ românesc a fost eliberată: La mulţi ani, Majestatea Voastră Regele Mihai!”, a spus deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ.

Ultimul care a luat cuvântul a fost primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela. „În fiecare an, la 25 Octombrie sau de Ziua Naţională făceam trimitere la jertfele eroilor, la ceea ce simţeau când plecau de acasă fără să ştie dacă se vor mai întoarce la familiile lor, la ceea ce simte o familie când primeşte o scrisoare care conţine doar trei cuvinte – «Căzut la datorie». La această aniversare aş vrea însă să nu abordez ideea jertfei, a sacrificiului. Azi aş vrea să fac o trimitere la altă caracteristică a militarului, pentru că astăzi sărbătorim Armata Română, iar Armata Română este formată din oameni, din bărbaţi şi femei care îmbracă haina militară, la fel ca bărbaţii şi femeile care îmbracă haina militară şi aparţin Ministerului Afacerilor Interne. La toţi cei care, într-o formă sau alta, sunt în slujba poporului român, şi sunt cu toţii, împreună, pilonul şi fundamentul Statului Român. Azi aş vrea să fac trimitere la omul, la militarul, indiferent de grad şi indiferent de armă, care se perfecţionează, munceşte, se dedică meseriei şi pasiunii sale. Pe aceşti militari, pe aceşti oameni, vreau să vă spun că, din experienţa dobândită, în ani, în administraţia publică, fie ca prefect, fie ca primar, i-am descoperit şi i-am apreciat ca oameni care au ceva în plus faţă de noi, ceilalţi, civilii, care suntem poate mai puţin structuraţi, mai puţin dedicaţi, mai puţin implicaţi în ceea ce înseamnă atitudine civică, responsabilitate publică, o abordare raţională şi responsabilă a unui areal naţional, a unui sentiment naţional. Aceşti oameni minunaţi, militarii activi sau în rezervă, sunt modele în comunitatea lor. Şi pentru acest motiv, astăzi, aici, de Ziua Armatei, aduc fiecăruia dintre ei mulţumirile noastre, aprecierile noastre şi le doresc din tot sufletul «La mulţi şi fericiţi ani!»”, a spus primarul Marcel Vela.

Pe acordurile muzicii intonate de Fanfara municipiului Caransebeş, condusă de col. (r) Marius Frăţilă, au depus coroane de flori la statuia Gen. Ioan Dragalina reprezentanţii Garnizoanei Caransebeş, Episcopiei Caransebeşului, ai Prefecturii Caraş-Severin, Consiliului Judeţean, ai Primăriei municipiului, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţiei Veteranilor şi Văduvelor de Război, Asociaţiei Revoluţionarilor, ai Asociaţiei Răniţilor în Revoluţia din Decembrie 1989, Poliţiei municipiului Caransebeş, Detaşamentului de Pompieri, ai Detaşamentului 3 Jandarmi Caransebeş, ai Serviciului Român de Informaţii, Poliţiei Locale, ai Uniunii Social-Liberale, ai Primăriei Oţelu Roşu, Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, ai Spitalului Municipal de Urgenţă, ai Secţiei Drumuri Naţionale Caransebeş, precum şi ai Liceelor „Traian Doda”, „C.D. Loga”, „Trandafir Cocârlă”, „Decebal” şi „Dacia”.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Sonia BERGER