Voiaj în istorie şi cultură Insulele Golfului Saronic


Salamina, cea mai mare insulă a Golfului Saronic şi cea mai apropiată de coasta Atticii, este accesibilă cu ferry-boat-ul care porneşte de la Pireu (20 minute). Strâmtoarea care separă insula de continent este locul unde s-a desfăşurat celebra Bătălie de la Salamina (480 î.Hr.), în cursul căreia flota greacă aliată a înfrânt flota persană. Salamina este înconjurată de numeroase plaje, care pot fi descoperite făcând turul insulei cu vaporul, oprind din loc în loc pentru a înota sau pentru a gusta minunate crustacee.

Egina este o insulă deosebit de atrăgătoare, plantată cu viţă-de-vie, fistic şi pini, care a jucat un rol foarte important în antichitate, dar şi într-o epocă mai recentă, când capitala sa a fost în acelaşi timp şi capitală a Greciei moderne, după Revoluţia Greacă de la 1821. La nord-estul insulei se află celebrul Templu al Apheei (secolul al V-lea î.Hr.), măreţ aşezat pe creasta unei coline ce domină staţiunea estivală de la Agia Marina.

Poros este insula înverzită şi împădurită, în apropierea coastei Peloponezului, pe care se întinde o plantaţie imensă de lămâi, ce parfumează aerul la kilometri distanţă. De asemenea, în Poros pot fi vizitate Mânăstirea Panaghia (Fecioara) şi vestigiile Templului lui Poseidon, şi se poate face baie în vecinătatea uneia dintre numeroasele plaje încântătoare ale insulei.

Insula Hidra nu are nevoie de prezentare. Întinsă şi stâncoasă, ea este preferată de artişti şi de tineri, atraşi de frumuseţea ei nedomesticită, de arhitectura austeră şi culorile fără egal.

Spetses, ultima dintre insulele Golfului Saronic, este mică şi împădurită, cu plaje frumoase, acoperite cu nisip, şi mici golfuleţe stâncoase. Este un loc de vacanţă deosebit de animat în timpul verii. (Va urma)

Pagină realizată de Ştefan ISAC