Voiaj în istorie şi cultură


De la Platamonas, la Edessa-Pella

Platamonas, o aşezare litorală, este una din cele mai cunoscute şi populare localităţi turistice din regiune, şi este clădită într-un peisaj plin de vegetaţie, care ajunge până la malul mării. Deosebit de cunoscut este şi Castelul Medieval, care domină locul de pe un deal, la poalele Muntelui Olymp, pe teritoriul Irakliei antice.

Veria, unul dintre cele mai vechi oraşe ale Macedoniei, se poate mândri că posedă un mare număr de biserici bizantine. Mormântul lui Filip al II-lea de Macedonia, vestigiile unui palat şi alte descoperiri arheologice scoase recent la iveală pe locul Verginei antice (la 11 km S.E. de Veria) sunt, cu siguranţă, evenimentele arheologice cele mai importante din aceşti ultimi ani. Este populată, aşa cum arată indiciile extrase în urma săpăturilor de la Cimitirul tombelor, încă din Epoca timpurie a Fierului, dar o înflorire deosebită a cunoscut în perioada Anilor Arhaici şi Clasici, când a devenit sediul Regilor macedoneni şi locul de concentrare a sanctuarelor importante.

Naoussa este un oraş pitoresc, aflat la 94 de kilometri distanţă de Salonic. El este cunoscut pentru stofele sale frumoase şi vinul bun, precum şi pentru manifestările folclorice (Voula) organizate în perioada Carnavalului. Pantele Muntelui Vermion atrag numeroşi vilegiaturişti, atât iarna cât şi vara, deoarece în regiune se poate schia în mod special la Şeli (la 18 km de Naoussa, la 1.420 m altitudine), mică staţiune pentru sporturi de iarnă, dotată cu hoteluri şi teleferic.

Kozani-Siatista. Centru comercial şi industrial situat la răscrucea de drumuri între Macedonia Occidentală, Epir, Thessalia şi Macedonia Centrală, Kozani este, de asemenea, un oraş istoric. Biblioteca sa, care conţine nenumărate manuscrise rare, este cea mai importantă din Grecia, după Biblioteca Naţională din Atena. Siatista (25 de km la vest de Kozani) este un mic centru comercial unde pot fi vizitate vechi locuinţe tradiţionale minunate (archontika) şi câteva biserici bizantine interesante.

Edessa-Pella. Acest oraş este capitala judeţului Pella, fiind renumit pentru frumoasele sale cascade şi livezile luxuriante. Acest mic orăşel, aflat la poalele Muntelui Vermion, este identificat de unii arheologi ca Ege (Aigai), capitala vechiului regat al Macedoniei, înainte de Pella. Aceasta din urmă, ale cărei ruine au fost descoperite la 10 km distanţă de pitorescul oraş Giannitsa, a fost fondată în secolul al V-lea, de către regele Archelaos. Săpăturile profunde efectuate în poziţia arheologică Pella au adus lumina zilei câteva clădiri interesante, printre altele fiind descoperit şi un mozaic magnific, ce înfăţişează o vânătoare de lei. Această operă este remarcabilă pentru bogăţia detaliilor. Un alt mozaic identic reprezintă un cerb. (Va urma)