Voiaj în istorie şi cultură


Parthenonul

Celebru în lumea întreagă pentru armonia şi aparenta simplitate a liniilor sale, Parthenonul este un templu doric din Marmură de Pendeli, ridicat în cinstea Fecioarei (în limba greacă ,,Parthena”) Atena. A fost ridicat pe ruinele a două temple anterioare, iar construirea lui a durat 15 ani (447-432 î.Hr.).

Templul Atenei Nike

Micul şi elegantul edificiu aflat la dreapta Propileei (intrarea monumentală a Acropolei) este Templul Atenei Nike, numit de asemenea şi ,,Templul Victoriei Neînaripate”. Ridicat în secolul al V-lea î.Hr. pentru comemorarea victoriilor grecilor asupra perşilor, el este decorat cu o friză ce reprezintă scene de luptă. În acest mic templu, în trecut, atenienii aduceau omagii Atenei Nike, ,,fără aripi”, aşa încât ea să nu poată zbura departe de Atena.

Erechtion

Erechtion, templul dedicat regelui-erou Rechteu (identificat mai târziu cu Poseidon), se distinge prin măreţia cariatidelor, statui de tinere ce ţin pe capetele lor acoperişul templului. Aici, după grecii vechi, Atena şi Poseidon şi-au disputat supremaţia asupra oraşului Atena. Zeiţa Atena a învins, făcând să răsară din pământ un măslin.