Vine gazul pe Culoarul Timiş-Cerna!Recent, la Reşiţa a avut loc o conferinţă de presă având ca temă noul proiect menit să racordeze la gaz mai multe localităţi cărăşene, la eveniment participând senatorul Marcel Vela, preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, şi Ion Sterian, directorul general al Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ SA, alături de primari şi reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale pe care conducta le va străbate.
Înainte de aceasta, a avut loc însă o întâlnire mult mai importantă, în care primarii au fost informaţi că Transgaz va construi Conducta de transport gaze naturale, în lungime de 187 de kilometri, cu un cost estimat al execuţiei de 372 de milioane de lei, pe direcţia Jupa – Băile Herculane – Orşova – Prunişor, adică prin judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, vitregite la capitolul conducte de alimentare cu gaze naturale.
În acest sens, edilii trebuie să pregătească studii de fezabilitate, pentru a-şi putea branşa localitatea la noua conductă. Realizarea ei este posibilă acum, după finalizarea Coridorului BRUA, iar primăriile se pot asocia pentru a realiza branşamente împreună, chiar dacă nu sunt neapărat pe traseu. Finanţarea este posibilă datorită existenţei unor fonduri europene disponibile, care să ajute localităţile în acest sens.
Directorul Transgaz a amintit de potenţialul uriaş al judeţului, dar şi de faptul că gazul poate atrage investitori şi genera noi locuri de muncă, cu atît mai mult cu cât judeţul nostru are cu 50 la sută mai puţine reţele de distribuţie a gazului decât orice alt judeţ din România.
În Caraş-Severin, conducta va trece prin Băile Herculane, Topleţ, Mehadia, Cornea, Domaşnea, Teregova, Armeniş, Slatina-Timiş, Bucoşniţa, Buchin, Turnu Ruieni, Caransebeş şi Obreja.
Prin realizarea conductei, se poate asigura alimentarea cu gaze a acestor localităţi, ceea ce estimativ înseamnă 42.000 de utilizatori casnici, 224 de instituţii publice, respectiv şcoli, grădiniţe, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc., şi 280 de agenţi economici.
Toţi oficialii prezenţi au fost de părere că nu vor exista primării de pe traseu care să nu dorească să aibă gaz.
„Ceea ce am semănat anul trecut în Guvernul României pentru conectarea la gaze naturale a localităților de pe culoarul Orșova – Caransebeș, mai exact o magistrală nouă între stațiile Transgaz de la Prunișor (Mehedinţi) și Jupa (Caraş-Severin), cu posibilitate de racordare și spre sudul județului de la intersecția cu Iablanița, va deveni realitate în viitorul apropiat. Doresc să mulțumesc atât conducerii Transgaz, Prefecturii, Consiliului Județean, inclusiv ca pilot, lui Romeo Dunca, cât și primarilor implicați, indiferent de culoarea lor politică, pentru bună colaborare în a face împreună o Lume mai bună!”, a scris senatorul Marcel Vela pe pagina sa de socializare, referitor la acest eveniment.
Bianca METEŞ