Un elicopter SMURD pentru CaransebeşInspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne a recepţionat recent primele trei dintre cele şase elicoptere H135 SMURD, achiziționate în baza Proiectului VIZIUNE 2020, destinate gestionării situațiilor de urgență, care vor fi folosite pentru înfiinţarea a trei noi baze de intervenţie montană, în zonele Caransebeş, Braşov-Sibiu şi Suceava. Celelalte trei livrări sunt programate până la mijlocul acestui an, beneficiar al proiectului fiind Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
În comunicatul Inspectoratului General de Aviaţie se mai specifică faptul că, la sfârșitul lunii iulie 2019, a fost încheiat un acord-cadru pe o perioadă de patru ani, care prevede cumpărarea a până la 10 elicoptere H135, precum și servicii de suport asociate operațiunilor medicale aeriene și misiunilor de căutare și salvare (SAR) în țară. Până la acest moment, ulterior semnării a trei contracte subsecvente, comanda totală se ridică la șase elicoptere de tip H135, care urmează să fie folosite pentru misiuni de evacuare medicală (MEDEVAC), căutare și salvare în condiții dificile, în special la munte (SAR), și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice.
Elicopterul destinat zonei de vest a ţării va fi adus la Unitatea Specială de Aviație a Ministerului Afacerilor Interne, de pe Aeroportul Caransebeș. (B. Naum)