În trei zile, Caransebeşul, de la Evul Mediu, la Era spaţială


Chiar dacă vremea nu a fost tocmai prietenoasă cu caransebeşenii în cele trei zile de Sărbători ale Cetăţii, manifestare ajunsă anul acesta la cea de a zecea ediţie, gugulanii au fost recompensaţi în schimb de calitatea spectacolelor la care au putut asista. Sărbătorile au debutat joi, 12 septembrie, în Parcul Teiuş, cu două acţiuni înscrise într-un proiect transfrontalier derulat între România şi Serbia şi finanţat de Uniunea Europeană, respectiv cu o expoziţie de fotografii având ca tematică râul Timiş, de la izvoare până la vărsare, şi un concert în cadrul proiectului „Rock-n-River”, la care au participat formaţiile „Demetrin”, „El Buzz”, „Goatmare&The Hellspades”, „Transeen” – din Serbia, şi „Phaser” şi „Inside Us”, din România.

Serbările propriu-zise au început vineri după-amiază, cu o paradă a soldaţilor romani, a oştenilor daci, a cavalerilor ecveştri sau pedeştri şi a domniţelor, cu toţii îmbrăcaţi în costume excepţionale, care au sporit farmecul alaiului, pe traseul Piaţa Primăriei – Str. Episcopiei – Str. Nicolae Bălcescu – Str. Cloşca – Piaţa Revoluţiei, oprindu-se în Parcul Teiuş. Spectacolul a continuat cu confruntarea dintre două lumi, dintre două civilizaţii – dacă şi romană –, în cadrul căreia cei prezenţi au putut urmări scene de viaţă paşnică sau de luptă, oferite de Asociaţia Culturală „Terra Dacica Aeterna” din Cluj-Napoca. Tot în Parcul Teiuş, Asociaţia „Paladinii de Terra Medies”, din Mediaş, au susţinut spectacole de animaţie, dansuri medievale şi lupte de cavaleri, iar membrii Grupului „Transilvania Horses” din Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, s-au întrecut în cascadorii cu cai, demonstraţii de luptă călare şi turniruri cavalereşti. Seara s-a încheiat cu o serie de spectacole pirotehnice – torţe şi spade de foc, acrobaţii şi jonglerie cu foc –, oferite de Grupul „Fire Dream”.

Ziua de sâmbătă a debutat în forţă, cu un show aviatic de excepţie, găzduit de Aeroportul Caransebeş. În prezenţa primarului Marcel Vela, a unor parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei locale, şi cu participarea membrilor Aeroclubului României, precum şi a unui numeros public, s-au sărbătorit 60 de ani de Aviaţie militară în municipiu. Cei prezenţi au putut urmări o expoziţie de tehnică de aviaţie, după care a venit rândul invitaţilor speciali să facă demonstraţii cu aeronave aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, reprezentat de gen. Doru Grădinaru. Au dansat astfel pe cer „Hawks of Romania”, cei patru membri ai acesteia fiind consideraţi echipa de aur acrobatic a ţării noastre. Şi-au dovedit măiestria pe cer, în zboruri individuale, Ferencz Laszlo şi George Rotaru, care au fost îndelung aplaudaţi pentru evoluţiile lor. Pe lângă aceştia, au mai evoluat, în cadrul a ceea ce se numeşte „Aviaţia mică”, formaţia „Pescăruşilor”, cu două avioane ultrauşoare Ikarus C42, care, de asemenea, au smuls ropote de aplauze asistenţei. De la showul aviatic nu a lipsit demonstraţia spectaculoasă de salvare efectuată, din elicopter, de Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române, Gruparea Mobilă Timişoara. La amiază, gugulanii prezenţi în Piaţa Centrală Agroalimentară au putut urmări un spectacol de animaţie, dansuri medievale şi lupte de cavaleri, cu Asociaţia „Paladinii de Terra Medies”, demonstraţii hipice, dresură şi paradă, cu echipa de cascadori „Transilvania Horses”, cele două formaţii evoluând şi în cursul serii, în Parcul Teiuş. Programul din Parc a fost completat de spectacolele pirotehnice oferite de Grupul „Fire Dream” şi de concertele de muzică şi dansuri irlandeze cu trupa „Shannon” şi dansatorii „Irish Way”. În încheiere, trupa „Lupus Dacus”, din Arad, a oferit un program de muzică medievală şi balcanică.

Ultima zi a „Sărbătorilor Cetăţii” a adus pe scena din Pacul Teiuş, sub genericul „Seara Marilor Concerte”, trupa „Inside Us”, o formaţie tânără, bine primită de publicul caransebeşean, pe Alessia şi dansatoarele ei, care au încins atmosfera, totul culminând cu concertul extraordinar al lui Horia Brenciu&Band. Manifestarea, organizată de Primăria municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură „George Suru”, s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Sonia BERGER