Tinereţea şi performanţa, răsplătite la Caransebeş 1



Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş a găzduit miercuri, 12 iunie, o amplă manifestare, desfăşurată sub genericul „Gala educaţiei şi sportului”, în cadrul căreia au avut loc trei evenimente.
În deschidere, au primit Diploma de „Cetăţean major al municipiului Caransebeş” 74 de tineri care au împlinit vârsta de 18 ani în cursul trimestrului al doilea al acestui an. „E vârsta care separă copilăria de adolescenţă, de maturitate… Lor le place să se numească maturi, însă eu le-am transmis tot timpul că există acest parcurs al existenţei unui om – când eşti tânăr îţi doreşti să fii matur, să-ţi copiezi părinţii, modelele în viaţă, iar când eşti adult îţi doreşti să te întorci în anii copilăriei”, le-a spus primarul Felix Borcean celor cărora le-a înmânat diplomele.
În continuare, au primit Diplome de merit un număr de 55 de elevi de la cele şase licee din municipiu, care au obţinut rezultate remarcabile la Olimpiadele naţionale, atât în domeniul educaţiei, cât şi al sportului, în ultimii doi ani.
În finalul manifestării, le-au fost înmânate Diplomele de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş” antrenorilor Cristian Dragomir – atletism, Ion Radu – judo şi Dumitru Toc – lupte, pentru întreaga activitate depusă în slujba sportului caransebeşean.
„Sunt mândru şi onorat că am primit titlul de «Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş», şi cred că îl merit cu prisosinţă. Sincer să fiu, credeam că am să-l primesc în 1995, când am adus prima medalie de aur de seniori la nivel balcanic, prin Otilia Ruicu, apoi în 1996, când am adus prima medalie la un Campionat mondial de juniori… Între timp am albit, am devenit mai înţelept, şi mi-am zis că toate se aşează la un moment-dat, şi uite că s-au aşezat. Vreau să mulţumesc Primăriei Caransebeş, Consiliului Local, iată că se poate vota în unanimitate ceva, şi mă bucur că s-a votat cu fair-play. Îi felicit şi pe colegii mei, pentru că ştiu ce înseamnă sportul individual, ce muncă presupune şi cât sacrificiu personal şi la nivelul familiei… Dacă tot s-au decernat aceste trei titluri, aş dori ca, în Caransebeş, sportul individual să îşi aibă drepturile pe care trebuie să le aibă, pentru că este cel mai bine reprezentat şi la nivel naţional şi la nivel internaţional, şi nutresc speranţa să nu mă pensionez înainte de a alerga pe o pistă sintetică în municipiu”, a spus Cristian Dragomir.
Antrenorul federal de atletism a mai precizat că şi-a format la club o echipă de antrenori aleşi dintre foştii sportivi şi consideră că munca de performanţă în această ramură este bine reprezentată şi datorită faptului că în această zonă sunt mari talente, în special la fete. „Caransebeşul are şi un aer extraordinar. Hemoglobina la noi este tot timpul peste 14 la fete şi peste 15 la băieţi, ceea ce înseamnă ceva, nu întâmplător ne vedem în probele de alergări, dar şi tehnice, de garduri”, a mai spus Cristian Dragomir.
„Şi eu sunt foarte încântat de titlul de «Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş». Nu spun că l-am aşteptat mai demult, a fost bine primit acum, şi doresc să mulţumesc Primăriei şi Consiliului Local, colegilor de la Hidroelectrica pentru susţinere, pentru sală şi pentru bruma de bani pe care au putut s-o dea. Sperăm că vom merge în continuare şi mă bucur că am ajuns lângă Loredana Ohâi, dacă pot să spun aşa, fiindcă şi ea a primit acest titlu la sfârşitul anului 2017”, a spus şi Ion Radu, antrenorul Clubului Energetica Caransebeş. El a adăugat că, deşi de la acest club au plecat mulţi sportivi de valoare, din urmă nu vin oameni care să antreneze, care să-i înlocuiască pe cei care îi pregătesc acum pe tinerii judoka.
„Eu am revenit pentru ca luptele să nu dispară la Caransebeş. Trei ani, în care eu nu m-am implicat, nu s-au făcut deloc lupte în oraş. Sunt mândru de distincţia pe care am primit-o astăzi. Anul acesta a fost unul extraordinar de bogat pentru mine. Federaţia de Lupte m-a premiat de trei sau de patru ori, copiii au obţinut rezultate excepţionale, Georgiana Copăceanu reprezintă România şi Caransebeşul la Campionatul European, în Italia, ea e în Lotul naţional, e de şapte ori campioană naţională, de două ori balcanică, locul cinci la Europene… Mai e Claudia Martinescu, premiată şi ea astăzi, dar care nu e prezentă, e în Germania, dar din spate mai vin şi alte fete. Cât despre mine, practic nici nu ştiu câte medalii, diplome, cupe şi plachete am, cred că sunt câteva sute. Am chiar şi Cupa Campionilor Europeni, de acum 40 de ani, chiar am dus-o recent la Bucureşti, la Europene, şi toţi cei din Echipa de Aur a României s-au fotografiat cu ea… Revenind la distincţia pe care am primit-o azi, aş vrea să le mulţumesc şi sportivilor, fiindcă datorită lor sunt aici, şi soţiei mele Lia, lângă care, din 41 de ani, jumătate i-am stat cu ea, jumătate cu luptele”, a spus Dumitru Toc.
Pe parcursul manifestării au avut loc şi două momente artistice, minirecitalurile susţinute de Anne-Marie Szaniszlo, de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”, şi Anastasia Costea, fostă elevă a Colegiului Naţional „Traian Doda”.
Bianca METEŞ


Un gând despre “Tinereţea şi performanţa, răsplătite la Caransebeş

Comentariile sunt închise.