Teregova şi-a amintit de ,,Holocaustul uitat”…


 Liceul Tehnologic ,,Sf. Dimitrie” din Teregova a găzduit recent manifestarea intitulată ,,Holocaustul uitat”, la care au participat elevi şi cadre didactice de la mai multe unităţi şcolare din zonă. Elevii claselor a VIII-a din Teregova au interpretat un joc de rol demonstrativ pentru o altfel de învăţare a istoriei, cu titlul ,,La zbor… cu trecutul”. Un moment aparte l-a constituit videoconferinţa interactivă în care prof. Rafael Vago, de la Universitatea din Tel Aviv, a vorbit participanţilor despre Holocaust. (S. Berger)

La Liceul Tehnologic „Sfântul Dimitrie” din Teregova s-a desfăşurat recent manifestarea intitulată ,,HOLOCAUSTUL UITAT”, la care au participat elevi şi cadre didactice de la instituţia de învăţământ care a găzduit acţiunea, de la Liceul Teoretic „Traian Doda” şi Seminarul Teologic – ambele din Caransebeş, de la Liceul Tehnologic „Nicolae Stoica de Haţeg” din Mehadia, precum şi de la Şcolile cu clasele I-VIII din Plugova, Cornea, Rusca Teregova şi Luncaviţa. Moderatoare a fost prof. dr. Gabriela Bica – directorul liceului din Teregova. Programul acţiunilor a fost deschis de către elevii claselor a VIII-a de la instituţia gazdă, cu un joc de rol demonstrativ pentru o altfel de învăţare a istoriei, cu titlul „La zbor… cu trecutul”. În cadrul acestui joc demonstrativ, elevii au prezentat istoria comunei Teregova, precum şi o scenetă cu personaje biblice, iar în cadrul unei şezători tradiţionale a fost evocată amintirea evreilor care au locuit în Teregova până la începutul celui de Al Doilea Război Mondial.

Un moment emoţionant l-a constituit întâlnirea cu prof. Rafael Vago, de la Universitatea din Tel Aviv, care, în cadrul unei videoconferinţe interactive, a vorbit elevilor despre Holocaust: „M-a impresionat foarte mult faptul că abordaţi şi trecutul poporului evreu. Statul Israel a fost format la trei ani după Holocaust… Imaginaţi-vă un popor care înaintea celui de Al Doilea Război Mondial avea 18 milioane de oameni, dintre care aproape 6 milioane – nici astăzi nu ştim numărul exact – au murit în Holocaust. Familia mea era din nordul Transilvaniei, dintr-o zonă aflată sub ocupaţie maghiară, şi trei dintre cei patru bunici ai mei au murit la Auschwitz… 60-70 la sută din familia noastră a murit în lagăre şi pe aceşti oameni nu i-am văzut vreodată”. Prof. Rafael Vago a răspuns apoi întrebărilor adresate de către elevi pe această temă.

Gazda şi coordonatorul întregii manifestări a fost prof. dr. Gabriela Bica – directorul Liceului Tehnologic „Sfântul Dimitrie” din Teregova, care, la sfârşitul manifestărilor, a declarat: „Această acţiune a fost o reuşită din toate punctele de vedere. Cadrele didactice participante la acest eveniment, în special profesorii de istorie, au putut să intre în legătură directă cu prof. Rafael Vago şi au putut dialoga pe această temă deosebit de sensibilă. Elevii au fost cei care au impresionat cel mai mult, prin întrebările pertinente pe care le-au adresat, prin problemele pe care le-au ridicat şi prin ceea ce au reuşit să obţină de la domnul profesor, adică răspunsuri clare şi la obiect, reuşind astfel să lămurească cel puţin o parte dintre problemele legate de acest fenomen care a fost Holocaustul şi care a marcat viaţa atâtor generaţii”.

Sonia BERGER