Teiuş – un parc pentru viitor


Primăria municipiului Caransebeş, în parteneriat cu Centrul pentru voluntariat şi mişcarea pentru protejarea naturii din Pancevo, Serbia, a demarat în luna decembrie a anului trecut proiectul „Reabilitarea de parcuri, ca măsură pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din Banat – Parcuri pentru viitor”. Acest lucru a devenit posibil după ce primarul Marcel Vela a semnat, în 5 mai 2012, contractul de finanţare pentru proiectul ce beneficiază de fonduri în valoare totală de 224.154 de euro. Fondurile vin prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, Axa Prioritară 3 – Promovarea schimburilor „People-to-People”, Măsura 3.1 – Sprijinirea dezvoltării societăţii civile şi a comunităţilor locale.

Obiectivul urmărit prin proiect este acela ca activităţile comune ale ambilor parteneri să contribuie la creşterea calităţii vieţii şi, în consecinţă, la o mai bună dezvoltare socio-economică şi a mediului ambiental pentru locuitorii de pe ambele părţi ale frontierei româno-sârbe, mai ales a celor de pe Valea Timişului. Prin această finanţare se vor asigura, printre altele, reamenajarea aleilor şi mobilierului urban din Parcul Teiuş, plantarea de arbori, achiziţionarea de scene mobile pentru spectacole în aer liber, echipamente pentru Internet wireless şi staţie încărcare telefonie mobilă pe bază de energie solară, realizarea unor studii despre recultivarea parcului şi a unei strategii de reabilitare a zonei, cunoscută în prima parte a secolului trecut ca staţiune climaterică, implicarea tinerilor în activităţile de protejare şi conservare a Parcului Teiuş pentru păstrarea patrimoniului cultural şi urban al Caransebeşului. De asemenea, prin intermediul partenerilor media locali, se vor promova activităţile de cooperare transfrontalieră, ca instrument pentru o mai bună abordare socio-economica şi ecologică, în perspectiva unor noi provocări transfrontaliere.

Proiectul „Reabilitarea de parcuri, ca măsură pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor din Banat – Parcuri pentru viitor” se va derula pe o perioadă de 15 luni, până în data de 5 februarie 2014.

Carmen SENCO