Târnosirea Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş


Duminică, 12 septembrie 2010, începând cu ora 8.30, va avea loc slujba de târnosire a Catedralei episcopale cu hramul „Învierea Domnului” din Caransebeş. Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie arhierească vor fi oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o Catedrală episcopală a aparţinut Patriarhului Miron Cristea, care, în vremea păstoririi sale la Caransebeş (1910-1919), a vorbit de nenumărate ori de necesitatea ridicării unei noi Catedrale. Datorită condiţiilor politice de dinaintea datei de 1 Decembrie 1918, această lucrare nu s-a putut materializa.

După numirea ca Mitropolit primat la Bucureşti, Miron Cristea a revenit la Caransebeş, unde a mulţumit bănăţenilor pentru colaborarea avută în cei 9 ani de împreună-lucrare. Tot atunci a iniţiat şi un fond pentru zidirea unei noi Catedrale în Caransebeş, pentru care a donat 20.000 de coroane. După ce a condus Biserica Ortodoxă Română Autocefală ca Mitropolit primat, Miron Cristea a devenit, în anul 1925, primul Patriarh al României. Prin întreaga sa activitate, Miron Cristea a devenit un simbol al românilor de pretutindeni.

În anul 2010, Episcopia Caransebeşului comemorează Centenarul instalării Episcopului Miron Cristea în scaunul vlădicesc al Caransebeşului. Dorinţa Episcopului Miron Cristea de a construi o nouă Catedrală este împlinită acum, la 100 de ani de la începutul păstoririi sale la Caransebeş.

Restauratorul Episcopiei Caransebeşului, Episcopul Emilian Birdaş, a întocmit planul noii Catedrale, iar piatra de temelie a fost pusă la 27 octombrie 1996, de către Preasfinţitul Părinte Laurenţiu, astăzi Mitropolitul Ardealului. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu contribuţia credincioşilor, în anul 2010 s-a reuşit definitivarea măreţei Catedrale, ce este aşezată în centrul municipiului Caransebeş, ca o emblemă a Ortodoxiei Banatului Montan.

Cu prilejul târnosirii Catedralei episcopale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va efectua o vizită canonică în Episcopia Caransebeşului, conform următorului program:

Sâmbătă, 11 septembrie

20.30 – Primirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Catedrala istorică ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş şi oficierea slujbei Te-Deumului;

Duminică, 12 septembrie

8.30 – Slujba târnosirii Catedralei episcopale şi oficierea Sfintei Liturghii;

17.00-18.00 – Vizitarea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul”, necropola Episcopilor Caransebeşului, şi oficierea slujbei de pomenire a Ierarhilor Eparhiei Caransebeşului trecuţi la Domnul;

18.00-19.00 – Decernarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala de festivităţi „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş;

Luni 13 septembrie 2010

11.00 – Decernarea titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin, precum şi decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii ,,Eftimie Murgu” din Reşiţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Caraş-Severin din Reşiţa.

Credincioşi din mai multe zonele Banatului sunt aşteptaţi să participe la acest eveniment istoric şi să fie părtaşi la materializarea unui deziderat nobil al înaintaşilor noştri.

Biroul de presă al Episcopiei Caransebeşului