Surprize şi planuri de viitor la Oţelu Roşu


Spre surprinderea noii administraţii instalate la Oţelu Roşu după alegerile din 10 iunie 2012, locuitorii din capitala Văii Bistrei se pare că nu prea cunoşteau noţiunea de taxe şi impozite locale. Până nu demult, gradul de încasare a acestora a fost de cel mult 50 la sută, ba au existat chiar ani în care doar 35 de procente din ceea ce trebuia colectat a ajuns la bugetul local. Această stare de lucruri a făcut ca, acum, reprezentanţii Primăriei să fie puşi în situaţia de a le trimite cetăţenilor, prin Poliţia Locală, înştiinţări prin care să îi avertizeze şi să le amintească faptul că trăiesc, totuşi, într-o comunitate şi că trebuie să se supună legii, la fel ca orice alt român. La primirea acestora, mulţi oameni s-au prezentat la ghişeu, puşi în situaţia de a le explica funcţionarilor că nu ştiau că au restanţe ori că ar fi trebuit să plătească impozite pentru teren sau casă.
Situaţia a intrat cât de cât pe un făgaş normal şi când vine vorba despre persoanele juridice, conducerea Primăriei Oţelu Roşu declarându-se mulţumită de modul în care cel mai mare contribuabil local, firma Mechel, şi-a achitat obligaţiile la bugetul local, în ciuda dificultăţilor financiare prin care trece. La polul opus se situează zecile de firme mici, ai căror administratori, necunoscând legea, nici nu au trecut pragul administraţiei publice locale.
Primarul Luca Mălăiescu este acum în situaţia de a căuta soluţii prin care să aducă fonduri la buget, astfel încât din resursele adunate să poată să pună în practică proiectele pe care le are pentru urbe. Cum marii invesitori sunt încă absorbiţi de municipiul Caransebeş, una dintre soluţiile găsite pentru moment a fost concesionarea suprafeţelor de teren, chiar dacă numărul locurilor de muncă ce vor fi create nu este chiar atât de mare. „Am concesionat o suprafaţă de 40 de hectare de teren unei firme din Arad, care nu va angaja sute de oameni, ci doar 60. Partea bună a lucrurilor, însă, este că suprafaţa de teren, fiind foarte mare, va aduce anual în bugetul local 2,5 milioane de euro. Astfel de acţiuni, comasate cu o încasare mai bună a taxelor şi impozitelor locale, ne vor permite să ne mişcăm într-o direcţie bună în ceea ce priveşte investiţiile”, a spus edilul-şef Luca Mălăiescu.