,,Solaris Gugulania” vrea Caransebeşul – independent energetic


Consiliul Local al municipiului de pe Timiş şi Sebeş, în parteneriat cu firma italiană ,,Caransebeş Sun Invest”, înfiinţează Societatea ,,Solaris Gugulania”, care va construi în oraş un Parc energetic fotovoltaic. Energia care va fi produsă aici va putea susţine consumul de electricitate necesar iluminatului public, aceasta putând fi însă furnizată şi altor instituţii din subordinea legislativului local. De asemenea, în cazul producerii unei cantităţi mai mari de energie decât a nevoilor locale, surplusul constituie beneficiu extrabugetar care poate fi investit doar în alte proiecte de dezvoltare, iar Caransebeşul ar putea deveni independent din punct de vedere energetic. (C. Senco)

Societatea italiană ,,Caransebeş Sun Invest” şi Consiliul Local Caransebeş înfiinţează Societatea ,,Solaris Gugulania” SRL, care va construi ,,Parcul Energetic Fotovoltaic”. În cadrul firmei, legislativul local va participa cu un aport de 150 de lei, cu o cotă de 15 la sută, diferenţa de 85 de procente fiind acoperită de firma italiană. După constituirea societăţii şi punerea în funcţiune, capitalul social al companiei de proiect se va majora cu valoarea noii investiţii, părţile sociale ale Primăriei neputând fi mai mici de 15 la sută.

Conform proiectului, energia care va fi produsă va putea susţine consumul propriu de energie electrică a iluminatului public, acesta putând fi furnizate şi la celelate instituţii din subordinea legislativului local. Datorită faptului că finanţarea este asigurată, în cea mai mare măsură, cu bani europeni, în cazul producerii unei cantităţi mai mari de energie decât cea a nevoilor locale, surplusul constituie beneficiu extrabugetar care poate fi investit numai în alte proiecte de dezvoltare, iar Caransebeşul ar putea deveni independent din punct de vedere energetic.

Înfiinţarea S.C. ,,Solaris Gugulania” a devenit necesară după ce municipalitatea, în asociere cu o altă firmă cu capital social străin, a mai iniţiat un proiect asemănător, proiect care, potrivit Direcţiei Generale de Energie din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, nu a întrunit un punctaj suficient şi a fost inclus în Lista de rezervă.

Carmen SENCO